Mat och recept

Läcker fransk löksoppa

Lök som fått puttra på svag värme i flera timmar får en söt, karamelliknande smak. Den angivna tiden i receptet är mestadels väntetid. Och det är värt att vänta – denna soppa smakar helt fantastiskt!

Kolhydrater: Baserat på mängderna i detta recept ca. 5 gram. Varierar beroende på mängden lök. En lök innehåller 6-9 gram per 100 gram.

Ingredienser

  • 5 små lökar i tunna skivor
  • 50 gram smör
  • 1-2 msk olivolja
  • 1 liter köttbuljong
  • 1 lagerblad
  • Salt och peppar

Tips! Soppan serveras traditionellt med stekt/torrt bröd med gratinerad ost på toppen. Använd ett bröd med få kolhydrater eller surdegsbröd, om du inte äter vanligt bröd.

 

Gör så här

Skär löken i tunna skivor. Använd gärna en järngryta – den passar bra till detta. Hetta upp grytan ordentligt och lägg i smör, olivolja och lök. Fräs löken tills den är gyllene och mjuk, och tänk på att övervaka den noga så att den inte blir bränd. Justera värmen till svagare än medelhög värme när löken börjar bli blank.

Låt löken stå på spisen i minst ett par timmar, gärna längre. Den ska stå varmt, men inte så varmt att den bränns vid. Vänd löken ibland.

När du tycker att den har stått länge nog lägger du i buljong och lagerblad. Låt därefter soppan puttra i 10-20 minuter innan du smakar av med salt och peppar.

 

Lök och buljong

Lök är en av de grönsaker som vi rekommenderas att äta mer av. Löken innehåller flera ämnen som anses vara nyttiga för oss, bland annat flavonoider och antocyaner (antioxidanter), men vi behöver mer forskning för att utröna vad den eventuella effekten beror på. Oavsett vilket är lök en viktig ingrediens i många maträtter, och om inte annat bör vi äta lök för den goda smakens skull!

 

Till fredagsmyset, kanske?