Mat och recept

Läcker fransk löksoppa

Publicerad för första gången: 31.10.17 | Senast redigerad: 28.11.20
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Läcker fransk löksoppa Foto: iStock.

Kolhydrater: Baserat på mängderna i detta recept ca. 5 gram. Varierar beroende på mängden lök. En lök innehåller 6-9 gram per 100 gram.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Fransk löksoppa är perfekt både som förrätt, middag och som kvällsrätt.

Foto: iStock. 

Lök som fått puttra på svag värme i flera timmar får en söt, karamelliknande smak. Den angivna tiden i receptet för fransk löksoppa är mestadels väntetid. Och det är värt att vänta – denna soppa smakar helt fantastiskt!

Lök är en av de grönsaker som vi rekommenderas att äta mer av. Löken innehåller flera ämnen som anses vara nyttiga för oss, bland annat flavonoider och antocyaner (antioxidanter), men vi behöver mer forskning för att utröna vad den eventuella effekten beror på.

Oavsett vilket är lök en viktig ingrediens i många maträtter, och om inte annat bör vi äta lök för den goda smakens skull! Så njut en fransk löksoppa!

LÄS ÄVEN: Tomatpanna med kikärter

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Ingredienser

5 små lökar i tunna skivor
50 gram smör
1-2 msk olivolja
1 liter köttbuljong
1 lagerblad
Salt och peppar

Tips! Löksoppan serveras traditionellt med stekt/torrt bröd med gratinerad ost på toppen. Använd ett bröd med få kolhydrater eller surdegsbröd, om du inte äter vanligt bröd.

LÄS ÄVEN: Recept på lammlägg i gryta 

Gör så här

1. Skär löken i tunna skivor. Använd gärna en järngryta – den passar bra till detta. Hetta upp grytan ordentligt och lägg i smör, olivolja och lök. Fräs löken tills den är gyllene och mjuk, och tänk på att övervaka den noga så att den inte blir bränd. Justera värmen till svagare än medelhög värme när löken börjar bli blank.

2. Låt löken stå på spisen i minst ett par timmar, gärna längre. Den ska stå varmt, men inte så varmt att den bränns vid. Vänd löken ibland.

3. När du tycker att den har stått länge nog lägger du i buljong och lagerblad. Låt därefter soppan puttra i 10-20 minuter innan du smakar av med salt och peppar.

Läs om våra Accu-Chek-produkter här. 

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile