Livet och diabetes

Kan jag lita på utrustningen?

Publicerad för första gången: 10.03.21
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Kan jag lita på utrustningen? Kan jag lita på utrustningen?

Vi har som tur som i det närmaste kan ”simmar runt” i utbudet medicinsk utrustning som underlättar vardagen. Det är bra, för all del! Men hur är det med de gånger då utrustningen inte fungerar som den ska? Litar du blint på utrustningen du har fått?

Jag är supernöjd med min pump och de finesser som ingår. Jag litar delvis på att sensorn och pumpen fungerar som den ska. Men ibland, dessbättre är det ganska sällan, får jag en väckarklocka om att jag inte kan lita blint på utrustningen.

Accu-Chek Mobile

Precis som den gången jag ska berätta om nu:

 I fjärran

Jag ligger och drar mig något helt otroligt. Jag har svårt att vakna, men långt bort i fjärran hör jag ett larm. Jag stänger av det utan att titta på pumpen, och detta upprepar sig. Vanligtvis när jag får sådana larm så är det för att jag har högt, men inte farligt högt. Det är vad jag tror även den här gången.

Pumpen har varnat med larmet i vad som säkert är flera timmar innan jag lyckas vakna till så mycket att jag faktiskt slänger ett öga på pumpen. Över 22 i blodsocker! Efter alla dessa dagar … Jag mår inte särskilt bra. Det känns ungefär som att jag har druckit rejält i två dagar, något som inte kan stämma eftersom det här var på en onsdag och jag skulle till jobbet.

LÄS ÄVEN: Effekterna av en rörelse

25,3 i blodsocker

Försöker att ta mig ur sömndvalan. Det går trögt, men känner att jag blir stressad. Kan inte minnas senaste gången jag har haft så högt blodsocker att pumpen visar max, som är 22 i blodsocker. Letar fram blodsockermätaren för att mäta manuellt. 25,3 i blodsocker! Mäter en gång till … med samma resultat! WHAT?!

Accu-Chek Instant

Jag blir klarvaken, får samlat tankarna och tänker: vad åt jag igår? Drack jag något med socker i? Jag hittar inga bra svar. Det höga blodsockret är obegripligt. Jag rusar till kylskåpet för att ta ut en insulinpennan så att jag kan ge mig själv insulin. Jag mår riktigt, riktigt dåligt. Usch vilken start på dagen! Jag ska ju till jobbet!

LÄS ÄVEN: Ensam tillsammans

Insulinpenna, en ängel som räddar liv

Sätter insulin och tar pumpen. Allt verkar OK. Tänker: Kan insulinet vara dåligt? Tänker att det kan inte stämma för jag bytte ju ut insulinet i går, och då fungerade det perfekt. Hur ser slangen ut? Läcker den? Nej. Blir väldigt osäker på vad jag ska göra. Tänker att jag får byta stickställe, vilket jag också gör. När jag talar om ”stickställe” så menar jag det ställe på kroppen som man väljer att föra in den lilla kanylen som sätts i underhuden och som tillför kroppen insulinet från pumpen.

LÄS ÄVEN: Doser av vana

Fungerar, fungerar inte

Återstår så att vänta för att se om det händer något med dosen jag har satt med insulinpennan. Det går en dryg timme så ser jag att jag har sjunkit till 16,8 i blodsocker. OK, då verkar det som att jag har fått ner blodsockret. Sätter en ny dos, den här gången från pumpen för att se om jag svarar likadant som med insulinpennan. Väntar i ytterligare drygt en timme. Jodå, jag är nu nere i 11,8. Då vet jag att pumpen fungerar.

Jag mår inte jättebra

Åker till jobbet, mår minst sagt inte bra. Huvudet bankar, jag känner mig lätt illamående, trött och sliten. Följer blodsockret som en hök. Jodå, nu är jag nere på 7,7, även om jag fortfarande inte mår bra. Det gick tydligen bra den här gången också.

 Aldrig ett facit

Tar av den gamla kanylen som fortfarande sitter kvar i min underhud. Upptäcker att det fins lite blod i kanylen. Kanske är det detta som gjort att jag fick ett oförklarligt högt blodsocker? Det är en fråga som jag nog aldrig kommer få ett svar på, eftersom det inte finns något facit. En sådan händelse gör att jag funderar på om man verkligen kan lita på utrustningen man har fått?

LÄS ÄVEN: Pandemin är inte over

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant