Stories och livet

Kampen för en ”tillräckligt bra” reglering av blodsockret

Publicerad för första gången: 14.03.24
Kampen för en ”tillräckligt bra” reglering av blodsockret Foto: Getty Images

Jag har aldrig haft så lågt HbA1c som jag har just nu. Jag är gravid, och motivationen att hålla ett lågt och stabilt blodsocker har aldrig varit starkare. 

Det ligger enormt mycket arbete bakom ett bra långsiktigt blodsocker. Jag är stolt över att ha lyckats hålla mig innanför “målområdet” för första gången i mitt liv, och även innanför den gräns som är satt för gravida. Stoltheten bleknar dock snabbt när man tittar närmare på mina grafer.

Accu-Chek Instant

Det långsiktiga blodsockret säger inte hela sanningen, vilket de flesta personer med diabetes är medvetna om. Mina grafer fluktuerar fortfarande och mitt blodsocker ligger inte 100 % innanför målintervallet dagligen. Jag kan ha toppar på 11–12 mmol/l, och känningarna kommer ofta. Speciellt topparna bör undvikas och helst elimineras helt under graviditeten, men det är lättare sagt än gjort.

Hur nöjd jag än är med mitt “perfekta” HbA1c-värde så hjälper det inte mycket när blodsockerregleringen faktiskt inte är idealisk. Det är tröttsamt att tro att man äntligen har knäckt koden, men det är fortfarande inte tillräckligt bra. Det här är en ny sorts trötthet än jag har upplevt tidigare. Tidigare har fokus alltid legat på långsiktigt lågt blodsocker, men nu när jag äntligen har uppnått det visar det sig att jag fortfarande inte är i mål.

Tillräckligt bra?

Jag frågar mig själv: kommer regleringen av mitt blodsocker någonsin att bli ”tillräckligt bra”? Även om jag har vissa dagar med så kallade “perfekta” kurvor så tror jag inte att det är fysiskt möjligt för mig att hålla i det  så länge med allt som påverkar. Ändå väljer jag att se mitt blodsocker och mina ansträngningar som precis tillräckligt bra. Jag gör mitt absolut bästa varje dag och inget mer kan begäras av mig själv eller andra.

Jag tycker också att det är viktigt att heja på sig själv under processen:

Jag har anledning att vara stolt över det HbA1c-värde jag uppnått, och jag vill hellre använda denna seger för att motivera mig att klara lika bra blodsockerkurvor i vardagen.

Accu-Chek Mobile

Känner du att ditt blodsocker är tillräckligt bra?

LÄS ÄVEN: 7 tips på hur man tar hand om sin diabetes under graviditeten!

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant