Stories och livet

Julen: Det ska va gött å leva annars kan det kvitta?

Publicerad för första gången: 16.12.19 | Senast redigerad: 26.11.21
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Jonatan Olls. Julen: Det ska va gött å leva annars kan det kvitta? Foto: Privat.

”Det ska vara gött å leva annars kan det kvitta” sjöng Roy och Roger, två färgglada karaktärer från galenskaparnas utbud, och lite så är det väl kanske, i alla fall för mig när julen stundar runt hörnet.

Men det är en sak jag verkligen tycker, det är en högtid där man kan unna sig. För oavsett om du sitter som grinchen och svär över alla jul-låtar eller om du firar med dunder och brak, så är det dags att unna sig lite på ditt egna favoritsätt.

Accu-Chek Instant

För mig själv är det ”ädla drycker”, god mat och vänner som är min belöning. (Jag har ingen släkt och en väldigt liten familj om jag inte räknar den familjen jag skapat själv). Och redan när detta skrivs en dryg vecka innan jul så börjar planeringen kring min diabetes att sippra upp till ytan.

Jag önskar jag kunde säga att jag såg nått bra i känslan men just den känslan känns ganska vemodig, det jag däremot finner glädje i är att lösningen och realiteten är ganska trevlig!

LÄS ÄVEN: 10 saker att tenka på när du prater med ett barn med diabetes typ 1

Kreative lösningar

Om vi till exempel slår en titt på vårat klassiska julbord så finns det en hel del kreativa lösningar för diabetiker och jag tänkte dela med mig hur jag tänker kring detta!

Vi kan ju börja med sillen! En utmärkt delikatess som knappast faller alla i smaken men som är väldigt kolhydratfattig om man inte räknar lagen det ligger i, vidare till all utsökt chark! Skulle kunna prata i timmar om våra fantastiska charkprodukter som rent generellt också är ganska låga på kolhydrater.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Och missförstå mig rätt, som typ 1 diabetiker så förespråkar jag inte kolhydratfri kost! Men om man är lite försiktig med intaget så har jag märkt att det är betydligt lättare att finna en balans i en annars ganska guppig kurva.

Vidare till varmrätterna så är det mesta helt ok så länge du trevar dig fram försiktigt kring ris, pasta, potatis och andra kolhydratrika råvaror, hoppa inte över dem heller! Men njut i mindre portioner.

LÄS ÄVEN: Blodsockervänliga mellanmål

Dessertbordet är problemet

Men! Alla historier måste ha ett problem, eller flera, jag har flera…

Dessertbordet är extremt svårorienterat och allt som oftast är dom alternativen som tilltalar mig utifrån min diabetes torftiga om dom existerar alls.

Julölen kommer alltid höja mitt blodsocker!

Janssons frestelse är nått av det bästa jag vet!

Och så vidare, så vad gör man? Jo man unnar sig!

Man tar dagen som är bäst, man slappnar av, man tar det som det kommer och tänker på att det finns 362 dagar till nästa år att sköta sig exemplariskt! (Borträknat även midsommar och nyår.)

Så ta hand om er, varandra och unna er lagom!

För om man frågar mig så tänker jag ”Det ska va gött att leva, annars kan det kvitta!”.

LÄS ÄVEN: Ta en julpromenad

Läs om våra Accu-Chek-produkter här

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile