Stories och livet

10 saker att tänka på när du pratar med ett barn med diabetes typ 1

Publicerad för första gången: 25.01.20 | Senast redigerad: 02.09.21
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information

Många känner nog igen sig i att man vill tala med ett barn med diabetes för att trygga, visa omtanke eller bara ha nått att prata om, här kommer några tips för att det inte ska gå snett!

1. Diabetes är en väldigt individuell sjukdom

Det betyder att sjukdomen kan lämna olika trauma. En del klarar det galant medans andra har det tufft. Gå in i diskussionen med ett utan förbehåll för du vet inte om personen mår jättedåligt över detta.

Accu-Chek Instant

2. Alla barn vill inte prata om sjukdomen

Det händer att man inte vill tala om det, respektera det även om du känner att ni skulle må bra av diskussionen. Personen har registrerat ditt intresse, när tiden är mogen så kommer ni prata.

3. Ha ett öppet sinne

När ni börjar prata så försök att ha ett öppet sinne, även om du tycker dig veta mycket om ämnet, låt personen få berätta själv och fråga genuint nyfiket.

4. Gör inte påståenden som bekräftar dina egna åsikter

Verifiera inte ditt kunnande i diskussionen som t.ex. ”men är det inte så att man kan äta vad som helst bara man tar spruta”. För det första kan du ha helt fel, det kanske stämmer för nån men inte för en annan. Och för det andra så kan det kännas kränkande när en person utan insyn försöker bidra med kunskap eller åsikter.

LÄS ÄVEN: Diabetes på sommaren

5. Skjut inte samtalet längre än barnet vill

Försök inte hitta på irrelevanta frågor för att stanna kvar i konversationen, personen på andra sidan kommer märka detta, är samtalet stagnerat så låt det svalna, kommer du på nån mer fråga så fråga bara när det passar, istället för att driva på ett utdöende samtal.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

6. Medkänsla ska vara äkta

Medlidande är bra i lagom doser och måste vara genuint, ett av dem värsta inslagen när jag själv var barn med diabetes var när släkten skulle framföra sina ”oj oj oj stackars barn” i samma monotona ton som dom 300 tidigare mötena vi hade, det kändes sällan genuint och var snarare irriterande än stöttande.

7. Undvik att berätta irrelevanta skrämselhistorier

Berätta inte om din farmor som amputerade sin fot på grund av typ 2 diabetes på 80 taletet. Det var så många irrelevanta berättelser som jag som barn artigt nickade mig igenom medans jag argt tänkte att den här personen har inte en aning. Prata hellre om personen i fråga och visa istället engagemang genom omtanke.

LÄS ÄVEN: Tack till er som frågar

8. Håll dina åsikter för dig själv

Ha inte åsikter om mat eller behandling om du inte har insyn. Återigen så är det en väldigt kränkande känsla när man lever med nått 24/7 och nån har åsikter tagna från t.ex. pressen angående diabetes, även våra barn upplever detta tyvärr.

9. Få inte barnet att känna sig annorlunda

Gör inte en grej av behandlingen, dom allra flesta vill bara vara som alla andra, behandla blodsockertest, sprutor och annan medicinering som om alla gjorde detta och blir du nyfiken eller fundersam så fråga bara.

10. Var inte nedlåtande när du pratar med ett barn

Dom kan och förstår mycket mer än man tror vad det gäller diabetes, så försök att ha ett mer vuxet och respektfullt sätt när ni närmar er detta ämne än vad ni kanske har till andra ämnen, hitta balansen mellan seriositet och lättsamhet, för mycket av endera kan riva viktiga murar.

Det här är såklart inget facit utan snarare saker jag resonerat över i många år, alla är olika och ska behandlas därefter.
Hitta eran egen väg men ta gärna inspiration av texten.

Läs om våra Accu-Chek-produkter här


Läs fler inlägg av Jonatan Olls

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig