Livet och diabetes

Jag vill lära mig mer för att leva bättre

Publicerad för första gången: 20.03.22
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Jag vill lära mig mer för att leva bättre Foto: Getty Images

Hösten 2021 valde jag att sätta mig i skolbänken. Först och främst för att lära mig mer om hur mat kan påverka hälsan och min diabetes.

Det är aldrig för sent att lära sig något nytt, har jag hört. Så när en väninna frågade om vi skulle gå deltidskursen ”Näring och fysisk aktivitet” sa jag snabbt ja. Jag är intresserad av mat och gillar att hålla mig i form, så kursen verkade passa mig perfekt. Jag vet mycket, men har inga ”papper” på vad jag kan. Dessutom vill jag gärna lära mig mer om hur mat och träning påverkar kroppen.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Livsstil

Jag har lärt mig att det finns mycket man kan göra själv för att förebygga allvarlig sjukdom och utveckling av sjukdom. Vad vi äter är viktigt och genom att göra medvetna kostval kan vi påverka vår hälsa. Mat är faktiskt viktigare än fysisk aktivitet om du vill gå ner i vikt. En bra och hälsosam kombination av dessa båda är naturligtvis bäst. Och en diet är inte facit, men en livsstilsförändring om du vill göra förändringar i kost eller fysisk aktivitet.

LÄS MER: Senkomplikationer vid diabetes: Så minskar du risken

Kontroll

Det första du bör göra om du vill få kontroll över du äter är att föra en logg över dina måltider. Även småätande och mellanmål bör skrivas upp. Det kan finnas mycket ohälsosamt i lite mat och för att få överblick bör du logga allt du äter. Detta bör göras över några dagar, där du äter det som du brukar äta. Det finns många dietister som kan hjälpa dig med att se om det du äter är hälsosamt och hur du med några enkla åtgärder kan börja äta hälsosammare. För mig var översikten en aha-upplevelse och har hjälpt mig att göra små justeringar för att äta hälsosammare. Dy kan till exempel äta riktigt mycket innan du kommer upp i samma antal kalorier som finns i till exempel chips och choklad. Och det är så mycket hälsosammare för kroppen! Samtidigt måste man få unna sig, fast med måtta.

Livsstilssjukdom

Många sjukdomar kan förebyggas och bli bättre med rätt kost och fysisk aktivitet. Om man behöver hjälp med detta och inte klarar det på egen hand, kan man få hjälp av sin läkare eller privata aktörer. Själv har jag tagit hjälp av en nutritionist på öppenvårdskliniken som jag går till. Det har varit bra för att komma igång. Ändå känner jag att det mesta av jobbet måste jag göra själv. Jag har ökat min kunskap för att veta ännu mer om vad som är bra för mig. Och du behöver inte studera för att veta mer om vad som är bra för dig. Det finns gott om användbar och bra information på internet.

LÄS ÄVEN: Fyra tips att ta tillbaka makten över din kropp

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Aldrig fullärd

Diabetes är en sjukdom som är långt ifrån konstant. Den förändras med åldern och beter sig långt ifrån lika i liknande situationer. Men för mig har det varit en stor fördel att veta så mycket som möjligt om vad jag kan göra för att leva så bra som möjligt med min diabetes. Och det är inte bara att veta mer om själva sjukdomen, utan vad som påverkar den och vad jag kan göra att leva ett så bra liv som möjligt. Därför behöver jag kunskap och påfyllning. Det kommer fortfarande ny forskning och erfarenheter från andra är också användbart. Jag kommer aldrig att sluta suga åt mig kunskap som är användbar för mig, även om jag inte har som mål att följa allt.

Hur håller du dig ajour för att leva på bästa möjliga sätt med din diabetes?

LÄS ÄVEN: På dåliga dagar är det viktigt att komma ihåg de bra dagarna

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare