Mat och recept

Grytbröd med frön och havre

Publicerad för första gången: 15.09.23
Grytbröd med frön och havre Foto: Hanna Fjeldheim Dale.
Kolhydrater per glas: ca 420 gram

Tycker du att det är det är mycket jobb att baka bröd? Då kan grytbröd vara något för dig – det här hemlagade brödet kräver nämligen ytterst lite arbete, du behöver bara lite tålamod.

Grytbröd kräver liten ansträngning, brödet behöver bara lite tid på sig att jäsa. Du kan variera innehållet beroende på vilken typ av mjöl och frön du gillar bäst. Här har jag använt havre och dinkel, men du kan gärna använda andra kombinationer efter önskemål.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

LÄS ÄVEN: Fänkålsallad med apelsin

Ingredienser

100 g havregryn 
50 g linfrö 
50 g solroskärnor 
200 g fullkornsmjöl
300 g finmalet speltmjöl
10 g torrjäst
2 tsk salt
5-6 dl vatten

LÄS ÄVEN: Blåbärssylt med chiafrön, vanilj och kardemumma

Så gör du:

  1. Blanda alla torra ingredienser.
  2. Rör ner kallt vatten tills du har en relativt lös smet.
  3. Täck degskålen med plast och låt den stå på köksbänken över natten (8-12 timmar).
  4. Häll lite mjöl över smeten, häll ut det ur degskålen, gärna på ett bakplåtspapper som du har lagt på bänken. Knåda degen några omgångar, tillsätt mjöl efter behov tills du har en fast deg. Vänd degskålen över degen och låt jäsa på bänken i 2 timmar.
  5. När 1,5 timme har gått ställer du in en gjutjärnspanna med lock i ugnen på 250 grader. Efter 2 timmar, lägg brödet i grytan med plåten nedåt. Strö gärna lite mjöl i botten så att brödet inte fastnar.
  6. Grädda brödet i grytan med locket på i 30 minuter. Ta sedan av locket, sänk temperaturen till 220 grader och grädda i ytterligare 15 minuter.
  7. Ta ut brödet ur grytan och låt svalna på galler.

LÄS ÄVEN: Granola med mandelsmör och banan

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant
Accu-Chek Instant