Livet och diabetes Stories och livet

Graviditeten gör att jag blir mer insulinkänslig

Publicerad för första gången: 15.05.22
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Graviditeten gör att jag blir mer insulinkänslig. Gravid kvinna Illustration foto: Getty images.

Fler känningar och förändrat insulinbehov är bara några av anledningarna till att det kan vara utmanande att ha diabetes när man är gravid. Men jag har haft tur med att ha mått bra hittills.

Sedan jag var gravid förra gången har jag börjat på ett nytt jobb. Jag är glad för att jag jobbar skift nu när jag är gravid igen. Det är lättare att få ihop mina timmar på sjukhuset utan att det går ut över jobbet nu när jag också arbetar sena skift och är ledig på lite olika tider, jämfört med när jag hade ett 8-16-jobb som lärare, där man fick plocka in en vikarie om jag bara skulle vara borta en timme. För min del innebar det att jag var tvungen att informera min chef tidigt om att jag var gravid.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Den här gången har valt att inte berätta det på jobbet innan jag själv känner mig redo.

Mer insulinkänslig och har fler känningar

Liksom förra gången jag var gravid har jag hittills haft tur som mått bra. Hela den första trimestern har jag varit i oklanderlig form, och har egentligen märkt av så mycket att jag är gravid, förutom att blodsockret beter sig annorlunda. Jag har kunnat träna, äta, arbeta och leva som vanligt.

Förra gången hade jag problem med återkommande urinvägsinfektioner, men det har sluppit hittills den här graviditeten. Men jag har märkt att jag är mycket mer insulinkänslig och att jag behöver mindre insulin än vanligt. Ett vanligt symptom på att man är gravid att man får fler känningar. Det kommer förmodligen att förändras under graviditeten.

På diabetesförbundets webbplats finns det mycket bra information om diabetes och graviditet. Om insulinbehov står det bland annat: ”De första 8-16 veckorna av graviditeten minskar i regel ditt insulinbehov. Under denna period är det vanligt att man får fler känningar än man brukar. Under graviditeten kommer insulinbehovet att stiga.

LÄS ÄVEN: 7 tips på hur man tar hand om sin diabetes under graviditeten!

Accu-Chek Instant

Måste ha is i magen när det gäller blodsockret

Att jag har känt mig i så bra form har också gjort mig lite orolig. Är jag ens gravid eftersom jag inte märker någon större skillnad? (Kanske extra mycket eftersom det inte gick bra förra gången). Det enda är att kaffesuget försvann, precis som förra gången. Trots det är mitt blodsocker hittills en mycket bra indikator på att jag i allra högsta grad är gravid; jag har blivit mycket insulinkänslig och har fler känningar. På alla ultraljud så här långt har allt sett bra ut. Jag håller tummarna och är spänd på hur det kommer att vara framöver! Jag tror att jag bara ska vara glad att jag är en av dem som mår bra, och jag hoppas det fortsätter så!

Den här gången märker jag också att jag är lite mer avslappnad vad gäller mitt blodsocker. Jag har märkt att även om blodsockret stiger lite är det viktigt att inte sätta för mycket insulin. Is i magen är ett viktigt nyckelord här. Jag har blivit mycket mer insulinkänslig och blodsockret vänder snabbt! Förra gången fick jag lite lätt panik varje gång blodsockret steg lite, och satte då insulin. Det gjorde att blodsockret gick steg och sjönk väldigt snabbt. Jag har sådana dagar nu också, men jag tycker att det går riktigt bra för det mesta!

LÄS MER: Automatisk insulintillförsel – den ultimata drömmen?

Har nästan varit på fler uppföljningar än jag behövt hittills

Förutom att gå på regelbundna uppföljningar på sjukhuset är det viktigt att kolla ögonen hos ögonläkaren och att din husläkare tar graviditetsprover (som alla gravida bör göra). Ögonen bör kontrolleras två gånger under graviditeten. I vecka 12 och i vecka 32. Man sa även till mig att gå på kontroll hos barnmorskan i min kommun. Det rekommenderas att du går på regelbundna graviditetskontroller, även om du följs upp noga på sjukhuset.

Och apropå uppföljningar på sjukhuset: Vi har en del erfarenheter sedan förra gången, på gott och ont. Som jag nämnde går jag varannan gång till läkaren, varannan gång till sjuksköterskan. Hos sjuksköterskan kollar vi blodsockret, men mina tider hos läkaren har jag inte helt förstått vitsen med. Jag tycker att det blir lite kaka på kaka. Personligen tycker jag inte att de har gett så mycket hittills eftersom jag har mått bra och det i princip handlar om blodsockret nu. Jag har därför bett om att få de här tiderna med läkaren per telefon istället, så att jag slipper åka till sjukhuset bara för att säga att allt är bra och sedan åka hem igen. Det hade de förståelse för och jag kunde även ta en del av kontrollerna med sjuksköterskan per telefon också om jag ville.

LÄS MER: Diabetesordlista – vad betyder egentligen alla ord?

Viktigt att komma ihåg att alla graviditeter är olika

Jag vill också dela en kommentar från en diabetessjuksköterska som jag fick förra gången jag var gravid och var på kontroll. Det här var i början av graviditeten, flera veckor före vecka 12, och sjuksköterskan frågade mig om jag arbetade. Hon verkade nästan lite överraskad när jag svarade att jag arbetar 100 %, och sa att det var vanligt att man sjukskriver sig vid kombinationen diabetes och graviditet. Det kan jag förstå, och jag vill understryka att jag förstår att alla upplever en graviditet olika. Jag vet att det kan vara svårt att hantera diabetesen under graviditeten.

Jag kan bara tala för mig själv, och jag har haft tur som mår så bra och har ett jobb som inte är så stressigt. Situationen kunde ha varit annorlunda om jag hade haft en sämre form, om jag hade fått kämpa mycket med blodsockret eller om jag hade haft ett jobb med mycket stress.

Oavsett vilket är det viktigt att lyssna på proffsen, men också att följa sin magkänsla. Jag mår tillräckligt bra för att jobba, och jag tänker fortsätta göra det så länge jag mår bra.

I skrivande stund är jag klar med min första trimester. Jag är väldigt spänd på att se hur blodsockret kommer att förändras under graviditeten och om jag kommer att fortsätta att må lika bra.

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant