Mat och recept

Grön god grej

Grön god grej

Många med diabetes mår inte bra av mejeriprodukter, särskilt inte av sötad yoghurt. Naturell yoghurt i all ära, men ibland kan det vara gott med en smak. Här kommer ett recept som är gott, lätt för kroppen att ta upp, energin håller länge och sockerkurvan hålls stabilare.  Passar både som frukost eller som mellis.

Jag vill dock börja med att säga att stirra dig inte blind på en eller två ingredienser, utan testa dig fram. Avstå inte från att göra den här mixen bara för att du till exempel saknar ett päron. Det handlar om att få med något fräscht i smaken. Det går alltså lika bra med fryst ananas, mango eller pressad citron, ni förstår vad jag menar.

För 1–2 portioner är dock basen:

  • En stor näve bladspenat
  • ½ avokado
  • ½ banan
  • ½ päron eller fryst mango
  • Havrekli
  • Vatten och/eller växtbaserad mjölk, såsom havremjölk

Lägg allt i en mixer och kör på hög effekt. Späd med vatten eller havremjölk till konsistensen blir som du vill. Jag tycker det är gott att ha den krämig, kanske du hellre vill ha en smoothie, späd då lite till.

Toppa med tärnad persika och lite flingor.

När det kommer till dessa typer av mål brukar jag utgå lite från ”jag tar vad jag har-principen”. I somras hade jag persilja i mitt trädgårdsland. Persilja är jättenyttigt, så jag petade i en liten knippe. Vill du ha en lättare variant, tag bort avokadon. Gillar du inte banan, ta då bort den. Du kan med fördel även hälla i lite chiafrön och/eller grönkål. Det viktigaste är att inte hindras att göra den här goda gröna grejen. Dessutom blir det här riktigt riktigt gott, mycket godare än yoghurt.

Recept och bild: Jill Windahl