Mat och recept

Fetakräm med ugnsbakad tomat

Publicerad för första gången: 31.08.23
Fetakräm med ugnsbakad tomat Foto: Hanna Fjeldheim Dale.
Kolhydrater per person: ca 6 gram

Fetakräm med ugnsbakad tomat är supersmarrigt som tillbehör till både grönsaker, kött och fisk, och är utmärkt som en del av en middag med många smårätter.

Sugen på några spännande tillbehör til grillmaten i sommar? En extra rätt till tapasen? Eller funderar du på vilken maträtt du ska ta med till sommarfesten som du har blivit inbjuden till? Då kan fetakräm med ugnsbakad tomat vara ett bra alternativ. Denna lilla maträtt kan också serveras som den är med färskt bröd till.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

PROVA ÄVEN: Blåbärssylt med chiafrön, vanilj och kardemumma

Ingredienser

Tillbehör för 4 portioner

300 g körsbärstomater
zesten från 1/2 citron
1 msk olivolja
1 tsk honung
salt + peppar
färsk timjan eller oregano (kan utelämnas)

200 g turkisk/grekisk naturell yoghurt (tjock)
200 g fetaost
Finrivet skal av 1/4 citron
Peppar

PROVA ÄVEN: Fänkålssallad med apelsin

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Så gör du:

1. Lägg körsbärstomater i en ugnsform tillsammans med citronzesten. Använd gärna en potatisskalare till citronen. Ringla över olja, honung och kryddor och vänd tomaterna väl i blandningen. Grädda i ugnen på 180 grader i ca 45 minuter.

2. Smula fetaosten i en skål och vänd i yoghurt, citronskal och peppar.

3. Bred yoghurt-fetablandningen på ett fat och toppa med de varma körsbärstomaterna.

4. Servera omedelbart.  

PROVA ÄVEN: Potatissallad med fetaost

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant