Livet och diabetes Stories och livet

Fem positiva saker med att ha diabetes

Publicerad för första gången: 05.02.16 | Senast redigerad: 14.12.20
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Fem positiva saker med att ha diabetes Foto: Kristi Herje Haga

När jag fick diabetes, kunde jag inte föreställa mig att sjukdomen skulle föra med sig något positivt. Det tog faktiskt flera år innan jag kunde se att den faktiskt hade gett mig nya positiva perspektiv. Jag har gjort en topplista med fem punkter, där jag listar det mest positiva diabetes har gett mig.

1. Motivation till träning

Jag har tidigare haft en bra inställning till motion. Tränat några gånger i veckan på gymmet och varit nöjd med det. Efter min första graviditet och efter att jag fick diabetes år 2006, blev det sämre med träningen. Jag hade ingen motivation eller lust. Och det påverkade både den konditionen, energin och resulterade i några kilo för mycket.

Accu-Chek Instant

Men en dag bestämde jag mig bara – Jag vill börja träna. Främst för att komma i bättre form, men också på grund av positiva effekter träningen har på blodsockret. Efter att jag började träna regelbundet, har jag gått ner i insulinmängd och tycker att det är lättare att upprätthålla ett stabilt blodsocker. Förutom att jag också har massor av energi, en kropp jag är nöjd med och tycker att träning är roligt!

IMG_2630-e1433768491430

2. Sundare kosthållning för hela familjen

Vi blir överösta med kostråd varje dag. Stackars oss som måste orientera oss i djungeln av råd, dieter, fasta, lite kolhydrater, hög fetthalt och så vidare och så vidare. För mig var det viktigt att hitta rätt kost i förhållande till vad jag gillar för mat (mycket viktigt), hur maten påverkar blodsockret och energinivåer och även ta hänsyn till att vi är en familj som äter mycket av samma.

För mig har det bidragit till att undviker socker, vetemjöl och andra livsmedel som höjer blodsockret snabbt och snabba kolhydrater. Jag bakar eget bröd och kex och gör egen müsli med frön och nötter. Till middag är det alltid massor av grönsaker och sallad, samt rena produkter av kött och fisk. Vegetariska rätter är också ofta på bordet. Barnen får naturligtvis pasta, potatis, tunnbröd och tacos, men jag är noga med att använda fullkornsprodukter och alltid massor av grönt! Efter middagen skär vi alltid upp frukt och grönsaker som är så härligt att kalasa på!

LÄS ÄVEN: Hur en diabetiker äter kan förbettra deras hälsa

3. Ny syn på att ha en kronisk sjukdom

Jag har arbetat med kroniskt sjuka i mer än nio år. Att sedan själv blivit kroniskt sjuk har gett mig ett viktigt och ovärderligt perspektiv. Jag har nu mycket större förståelse för vad det innebär att vara sjuk och aldrig bli botad från sin sjukdom. Att leva med en kronisk sjukdom har sina utmaningar, och jag har ännu mer respekt för vad det innebär att alltid ha en extra belastning med i livet.

Accu-Chek Mobile

LÄS ÄVEN: Idag gråter jag

4. Kollektiv tillsammans med lillasyster

Efter min separation våren 2013, var jag ledsen och nedstämd över att bo ensam med barnen. Mest för att jag inte ville att min diabetes skulle bli en börda för dem, särskilt när det gäller episoder av lågt blodsocker. Nu är de så stora, jag kan förklara när jag har lågt blodsocker och behöver mat och vila. Ändå var jag rädd för att en allvarlig situation skulle uppstå där jag inte hade kontroll själv och att det skulle gå ut över barnen.

Min lillasyster och jag har alltid stått varandra nära och när båda gick igenom breakups, började vi leka med tanken på att flytta ihop. Så småningom började vi gå på visningar och sommaren 2014 köpte vi en villa till oss och våra fem barn. Det har varit ett fantastiskt roligt år och vi njuter av att bo tillsammans. Det är även en trygghet för mig inte minst med tanke på min diabetes. Vi ser verkligen fram emot fortsättningen.

LÄS ÄVEN: Matglädje vs näringsinnehåll

IMG_3329-e1433768553217

5. Kontroll över min egen hälsa

Innan jag fick diabetes, gick jag sällan till en läkare och hade litet intresse och dålig kontroll över min egen hälsa. Kanske naturligt eftersom jag var mestadels frisk? Nu är jag mycket mer försiktig både i förhållande till kroppens signaler och till vad jag äter och vad jag gör, allt påverkar min hälsa. Det gäller allt från vilka kosttillskott jag tar, till vilka dagkrämer och tandkrämer jag väljer.

Jag läser alltid innehållsförteckningen på nya livsmedel och produkter jag köper, och håller mig borta från tillsatser. Jag lagar all mat från grunden och gillar inte att äta något som jag inte vet vad det är. Jag går regelbundet på kontroller både på diabeteskliniken och till husläkaren och har full kontroll över allt från blodtryck, kolesterol, eventuella brister, järn och vitaminer. Hysterisk kanske vissa skulle säga, men för mig fungerar det. Formen och energin är på topp!

LÄS MER OM VÅRA PRODUKTER på Accu-chek.se

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare