Mat och recept Stories och livet

Matglädje vs näringsinnehåll

Publicerad för första gången: 04.01.19 | Senast redigerad: 23.11.20
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Matglädje vs näringsinnehåll, kvinna som läser näringsinnehåll Illustration foto: Getty images.

Mat kan representera både mysighet och trevligt umgänge med vänner och familj, men det handlar också om mycket mer. Vi med diabetes måste alltid vara medvetna om vad vi äter, så hur påverkar detta matglädjen?

Illustration foto: Getty images.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Tyvärr är det så att vi med diabetes bör ha en viss kunskap om vad maten vi äter innehåller. Detta beror främst på att vi måste kunna beräkna rätt insulindos.

I teorin är detta förhållandevis oproblematiskt. Men det kan ändå vara en utmaning att alltid behöver tänka på vad man äter. Och i vissa fall har detta gått ut över förmåga att njuta av maten.

Besatt av näringsinnehållet

Insulin doseras främst i förhållande till hur många kolhydrater maten vi äter innehåller. Efter att ha levt med diabetes i mer än tio år, vet jag i stort sett hur många kolhydrater maten jag äter innehåller.

Ändå har jag “dåliga perioder” då jag är mycket fokuserad på vadmaten innehåller och känner att jag inte kan njuta av maten på det sätt jag egentligen vill. Jag hänger upp mig för mycket på näringsinnehållet och hur det kommer att påverka kroppen och eventuella insulinkänningar.

LÄS ÄVEN: Detta är fermentering av grönsaker

Accu-Chek Instant

Men matglädjen finns fortfarande

Jag älskar att laga mat och testa nya recept, huvudsakligen med nyttiga ingredienser som jag gillar. Jag lagar i princip all mat frångrunden. Dels för att jag tycker att det är kul och dels för att jag vill veta vad jag äter. Maten ska vara näringsrik och ge energi och ork under hela dagen.

Vanligtvis räknar jag inte kalorier eftersom jag vet vad maten innehåller. Jag äter mycket grönsaker, magra mejeriprodukter, ägg, havregryn, fisk och rent kött. Säkra livsmedel.

Utsvävningar?

Problemen uppstår ifall jag äter för mycket utöver det jag brukar äta. Det kan inträffa under semestern eller om jag går på flera tillställningar och middagsbjudningar inom loppet av en vecka. Jag känner snabbt av det i kroppen när jag har ätit för mycket utöver min “vanliga” kost, och ibland blir det problematiskt för mig.

Av och till kan jag bli så pass bekymrad att jag väljer att avstå från måltider om jag till exempel bor på hotell.

Kristi Herje Haga

Jag tänker mer på vad maten jag äter innehåller än att faktiskt njuta av god mat som inte hör till det jag äter till vardags. Och jag kan oroa mig för att blodsockret ska bli instabilt och att det kommer påverka mig i flera dagar. Detta trots att det inte handlar om några stora utsvävningar eller mat som innehåller massor av socker.

LÄS ÄVEN: Blev du dietist för att du har diabetes?

Problematiskt när jag väljer att avstå från måltider

Av och till kan jag bli så pass bekymrad att jag väljer att avstå från måltider om jag till exempel bor på hotell. Det har hänt två gånger det senaste året. Båda tillfällena har varit jobbrelaterade och jag har blivit serverad mat med många fler kolhydrater och mer socker än vad jag trodde att den innehöll. I båda fallen vaknade jag med ett skyhögt blodsocker dagen därpå och mådde inte alls bra.

Jag valde hellre att köpa mat i en matbutik än att delta iden gemensamma middagen, eftersom jag var osäker på vad middagsmaten innehöll. Att sitta med vid bordet utan att äta var inget alternativ för mig. Kanske borde jag tillåta mig att ha skyhögt blodsocker och äta maten på hotellet utan att bekymra mig?

LÄS ÄVEN: Hur en diabetiker äter kan förbättra deras hälsa

Ska man eller ska man inte?

Frågan är vad man ska göra i sådana här situationer med matglädje vs näringsinnehåll. Jag anser inte att det är farligt att ha högt blodsocker någon sällsynt gång när man är ute och har det trevligt. För mig handlar det snarare om att jag inte har det trevligt när jag är osäker på vad maten jag äter innehåller. Kanske måste jag jobba med mig själv och tänka att det inte är så farligt om det bara händer någon enstaka gång? Äta, njuta och ta insulin i förhållande till det jag ser på tallriken och hoppas på det bästa?

Mentalt är jag inte alltid riktigt redo för det, men jag hoppas kunna bli bättre på att bortse från min diabetes i högre grad än vad jag ibland gör.

Vad har du för erfarenhet av att njuta av mat när du inte har full kontroll på vad den innehåller? 

LÄS MER OM VÅRA PRODUKTER på Accu-chek.se.

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare