Livet och diabetes

Ett brev från läkaren är allt som behövs

Publicerad för första gången: 25.12.22
Ett brev från läkaren är allt som behövs Foto: Getty Images

Jag och min man har precis som många andra varit ute och rest i sommar. Gränserna är öppna igen och det känns fantastiskt att kunna förverkliga semesterplanerna vi gjorde för två år sedan. Under årets sommarsemester bilade vi i Europa och flög till London för en kortsemester där.


När jag ska flyga har jag alltid med mig ett brev på engelska från min läkare där det står att jag har diabetes, vilken medicin jag tar och vilken utrustning jag har. Även om jag inte har behövt plocka fram det på flygplatserna ännu, känns det tryggt att ha med sig det om jag skulle få frågor.


Accu-Chek Instant

Stort evenemang

I London var den viktigaste punkten under vårt besök i staden ett större evenemang som vi hade sett fram emot länge; en show om fysik och svarta hål. Showen ägde rum på O2 Arena i London med plats för över 13 000 åskådare. Det var ett stort evenemang med bra säkerhetsrutiner. Och med det följer en del regler.

Vid sådana evenemang är det till exempel inte tillåtet att ta med sig mat och dryck in. Det måste man köpa inne på arenan. Av tidigare erfarenhet av norska konsertlokaler vet jag att det i regel är långa köer för att köpa mat och dryck. En av de saker som jag är mest rädd för på grund av min diabetes är att jag inte ska ha mat och dryck nära till hands när jag behöver det. Jag är livrädd för att få känning när jag inte har mat på mig. Och rädd för att bli akut törstig när jag inte har dryck nära till hands.

LÄS ÄVEN: De tio vanligaste frågorna jag får om diabetes typ 1

Visade brevet 

Därför var det viktigt för mig att ha med mig mat och dryck in i konsertlokalen, utifall att köerna skulle vara långa och jag skulle ha oturen att mitt blodtryck skulle bli lågt eller högt. Jag visade därför upp dokumentet från min läkare som jag brukar ha med mig till flygplatserna för säkerhetsvakterna. Och dessbättre var de förstående och lät mig ta med mig vattnet och maten jag hade med mig in. Det var inte mycket men det gjorde att åtminstone orkade stå i en lång kö för att köpa mat.

Ett brev från läkaren är med andra ord inte bara bra att ha med sig till flygplatsen, utan även till större evenemang där tillgången till mat och dryck är begränsad. 

Har du varit med om att dokument från din läkare har hjälpt dig i liknande situationer?

LÄS ÄVEN: Det hårda jobbet bakom ett perfekt långtidsblodsocker

Accu-Chek Mobile

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant