Livet och diabetes Stories och livet

”Jag önskar att du inte hade diabetes, mamma!”

Publicerad för första gången: 10.10.22 | Senast redigerad: 16.10.22
Mamma med diabetes tröstar sitt barn Illustration foto: Getty images.

Som mamma vill jag bara mina barn det bästa. Jag vill att de ska ha en barndom utan bekymmer. Oro är en mammas jobb, inte barnens. Men när din mamma har diabetes är det kanske inte så lätt att vara ett sorglöst barn.

En liten flicka på 8 år stirrar på mig med stora bruna ögon.
”Jag önskar att du var som alla andra mammor, mamma.”
Jag känner att jag blir ledsen för hennes skull.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

För det är så det är. Jag, Linda – har haft diabetes sen 1991 och gör mitt bästa för att diabetesen inte ska påverka vår familj i vardagen. Trots det sitter hon här och säger det hon säger.

Vad kan jag göra? Kan jag hantera min diabetes mer diskret? Är jag en sämre mamma än andra mammor på grund av min diabetes? Jag känner att osäkerheten tar över – man vill ju bara det bästa.

Jag försöker att inte påverkas av hennes ord, men det är inte enkelt att vara mamma. Det är inte enkelt att vara mamma med diabetes.

LÄS ÄVEN: Till dig som har barn med diabetes: Du borde vara stolt!

Omtänksam, men tuffare än tåget

Jag förklarar så bra jag kan att mamma inte alls är så annorlunda, det vet hon väl? Mamma har bara lite andra saker som hon måste tänka på.

Accu-Chek Instant

”Jag hatar ditt blodsocker mamma!”. Jag försöker skratta bort det. ”Jo, det gör mamma också. Men det finns tyvärr inte så mycket jag kan göra åt det lilla vän.”

Jag berömmer henne för hennes omtanke, för hjälpen hon har gett mig när mitt blodsocker har sjunkit väldigt snabbt – dag som natt. Min stora lilla flicka. Jag är så stolt över henne!

Jag för min hand genom hennes hår, hon fyller snart 8 år. Samma ålder som jag var i den där varma sommardagen 1991. Min familj säger att jag var en tuff tjej, trots att jag otroligt blyg.

Men den här tjejen – hon är tuffare än tåget.

Och jag hoppas verkligen att hon inte påverkas lika mycket av hennes mammas diabetes som det verkar just nu – och jag hoppas verkligen att hon inte får diabetes själv.

LÄS ÄVEN: Det hårda jobbet bakom ett perfekt långtidsblodsocker

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant