Livet och diabetes

“En av oss, en av oss!”

Publicerad för första gången: 12.06.22
“En av oss, en av oss!” Foto: Unsplash

Att leva med en kronisk sjukdom som typ 1 diabetes kan kännas både tufft och ensamt. Och även om siffrorna säger något annat (50 000 personer med T1D i Sverige gör att du absolut INTE är ensam), så kan gemenskapen vara svår att hitta. Något som jag tycker hjälper är när våren och sommaren kommer och diverse diabeteshjälpmedel luftas lite.

När jag bodde i Göteborg och var ny på ett gym där, gick jag på en spinningklass och såg en tjej med en sensor på armen. När vi hade svettats klart för dagen gick jag fram till henne och frågade om hon var nöjd med sitt val av sensor. Det var hon, men hon hade svårt att få den att sitta när hon tränade mycket. Där kunde jag bidra med lite tips och tricks som hade funkat för mig. Och vips, så hade vi påbörjat en vänskap. Över en så enkel sak som en plupp på armen.

Accu-Chek Mobile

Samma sak hände mig på semester i Sydafrika för några år sedan. Jag satt och åt lunch vid hotellets pool när en kille kom fram till mig. Han frågade vilken typ av insulin jag använde i min pump. Han hade också typ 1 diabetes och bodde i Egypten. En av de största utmaningarna där var att hålla insulinet svalt i hettan under sommaren. Jag berättade lite om pumpen och insulinet, och frågade honom hur livet med diabetes fungerade i Egypten.

LÄS ÄVEN: Besvärligt långtidsblodsocker

Visa upp era hjälpmedel!

Det här är exempel på “En av oss, en av oss!”-fenomenet som jag har varit med om flera gånger. Att man ser en person i ett godtyckligt sammanhang, lägger märke till den gemensamma nämnaren – diabetes – och genast hittar samtalsämnen som ibland ger utrymme för en kortare pratstund, och ibland är starten på en längre bekantskap.

Så när sommaren nu är på intågande – visa upp era hjälpmedel! Dels för att de ju faktiskt är rätt coola accessoarer – men också för att det kan visa någon annan att hen INTE är ensam. Glöm inte solkrämen bara, så slipper ni se ut som inverterade nyckelpigor framåt sensommaren 🙂

LÄS ÄVEN: Fyra tips att ta tillbaka makten över din kropp

Accu-Chek Mobile

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare