Stories och livet

Drömmen om en dag utan diabetes

Publicerad för första gången: 19.03.23
Kvinna dagdrömmar om en dag utan diabetes Illustration foto: Getty images.

Jag kommer nog aldrig få uppleva ett liv utan diabetes, och det är en tanke som jag har förlikat mig med för länge sedan. Men man kan väl få dagdrömma lite? Om jag hade fått en dag utan diabetes, vad skulle jag då ha gjort?

Det är kanske dumt att föreställa sig något som kanske aldrig kommer att hända. Även om det hela tiden bedrivs forskning om diabetes och man tror att man en dag kommer att kunna bota sjukdomen, tror jag att det ligger långt fram i tiden. Jag tror inte att jag kommer att få uppleva ett liv utan diabetes. Och det är något som jag har accepterat sedan länge. Jag lever ett bra liv trots att jag har diabetes och gör det bästa av det.

Accu-Chek Mobile

Trots det har jag kommit på mig själv med att tänka på hur det skulle vara att få EN dag utan diabetes. Hur skulle det vara, vad skulle jag göra? Jag har kommit fram till sex saker:

Om jag hade fått en dag utan diabetes, skulle jag:

1. Hållit en gigantisk fest

Jag har aldrig varit särskilt förtjust i att vare sig festa eller dricka alkohol. Jag kan dricka ett glas vin eller två för att det kan vara trevligt. Eller dricka en god öl, men jag brukar stanna där. Kanske är det bara så jag är, men jag tror också att min diabetes är en begränsande faktor här. Alkohol gör det svårt att reglera blodsockret, och jag är rädd för att bli för påverkad för att kunna ta hand om mig själv och min diabetes. Det har hänt en gång tidigare och var en mycket obehaglig upplevelse.

Om jag hade fått en dag utan diabetes skulle jag helt enkelt hållit en riktigt stor fest där jag slapp oroa mig för blodsockret.

LES OGSÅ: Kan känna mig otroligt trött av livet med diabetes

Accu-Chek Mobile

2. Sova gott en hel natt

Ja, sovit – utan att behöva kolla blodsockret eller vakna av larm. Jag kan inte säga att jag vaknar av att min sensor larmar varje natt, men det händer ofta. Larmet piper om blodsockret är högre eller lägre än vad jag har lagt in, och det är ofta. Om jag vaknar under natten kontrollerar jag även blodsockret och gör kanske en justering.

LES OGSÅ: Med diabetesen försvann den stabila sömnen

3. Testa nya matrutiner

Att jag har levt med diabetes i snart 20 år har utan tvekan påverkat mitt sätt att se på mat, och jag har ett antal ganska hårt inarbetade rutiner. Jag kommer ofta på mig själv med att äta mer på rutin än för att jag känner mig hungrig. Raka motsatsen till vad jag ser rekommenderas idag. Det pratas mycket om fasta och att hoppa över mellanmål. Det tycker jag känns läskigt med tanke på min diabetes. Samtidigt hade det varit intressant att testa om jag inte hade haft diabetes.

Jag tycker att det att äta regelbundet och på fasta tider fungerar bra för mig. Om jag hade fått en dag utan diabetes hade det varit intressant att äta mer på intuition. Det är tyvärr en förmåga som jag tror har förstörts lite efter alla år med diabetes.

4. Ätit när jag själv vill

Även om jag har mina rutiner med måltidsrytm, kan det ibland bli fel. Jag missar ofta att sätta insulindosen (eller andra faktorer som kan spela in) så att jag får hypoglykemi. Om jag hade fått en dag utan diabetes hade en av de bästa sakerna kanske varit att slippa äta när man just har ätit eller inte är sugen på mat.

Jag har tappat räkningen på hur många müslibarer jag har ätit i mitt liv för att behandla hypoglykemi. Eller annan ”känningsmat” för den delen. Det hade varit befriande att inte BEHÖVA äta om man inte vill.

LES OGSÅ: Ska jag berätta för min arbetsgivare att jag har diabetes?

5. Ätit en måltid utan att behöva tänka på kolhydrater

Varje gång jag äter en måltid måste jag ta hänsyn till hur mycket insulin jag måste sätta. Det finns många faktorer som spelar in för att ta detta beslut; mängd och typ av mat, vad man ska göra efteråt, vad är blodsockervärdet osv. Tänk att kunna njuta av en måltid utan att behöva tänka på hur det kommer att påverka blodsockret, eller hur många kolhydrater måltiden innehåller.

LES OGSÅ: Väldigt många frestelser

6. Varit några bekymmer fattigare

Det går inte att sticka under stol med att livet med en kronisk sjukdom som diabetes kan resultera i både att tankarna snurrar och dåligt samvete. Om jag hade fått en dag utan diabetes hade jag kanske oroat mig mindre för min egen hälsa och hur blodsockret och matintaget påverkar min hälsa på lång sikt.

Avslutningsvis: Jag lever ett bra liv med min diabetes och har förlikat mig med att det är något som förmodligen kommer att följa mig resten av livet. Därför är det viktigt för mig att ta hänsyn till min diabetes, men samtidigt inte låta den styra mitt liv mer än nödvändigt. Jag är tacksam för alla hjälpmedel och den kunskap som vi har idag. Det skulle dock ha varit väldigt intressant att få en dag utan diabetes, för jag minns inte hur det var att inte ha det.

Vad skulle du ha gjort om du hade fått en dag utan diabetes?

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant