Stories och livet

Ska jag berätta för min arbetsgivare att jag har diabetes?

Publicerad för första gången: 19.02.23
Ska jag berätta för min arbetsgivare att jag har diabetes? Kvinna på jobbet Illustration foto: Getty images.

Frågan om man ska berätta för arbetsgivaren om sin diabetes är ett återkommande tema i diabetesfora. Åsikterna om detta varierar kraftigt, och är helt klart föremål för diskussion.

Jag läste en gång att om du i anställningsintervjun berättar att du har diabetes, så kan det uppfattas av arbetsgivaren som att det kan komma att påverka ditt dagliga arbete avsevärt. För varför ska man annars informera om detta? Detta är vad jag utgår från när jag bedömer min upplysningsplikt.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Min arbetsdag kan påverkas av min diabetes, och ibland är jag mindre effektiv eller behöver ta fler pauser än andra gånger. Men så var det ju även innan jag fick diabetes. Vi är människor, och det går inte att räkna med att kroppen fungerar hundraprocentigt hela tiden.

Till saken hör att jag har ett kontorsjobb med få deadlines och stor flexibilitet. Det gör att det jag enkelt kan arbeta ikapp om det finns ett behov av det.

Jag skulle själv berätta att jag har diabetes i följande tre scenarier:

  1. Om min diabetes påverkar min arbetsdag i hög grad.
  2. Om jag söker ett jobb där symtom på diabetes kan utgöra en risk för mig eller andra.
  3. En kombination av dessa.

LÄS ÄVEN: Extrem ensamhet – på grund av diabetes?

När du har fått jobbet

Jag brukar inte göra någon hemlighet av min sjukdom och att jag tar sprutor. I samband med den första måltiden tillsammans med chefen på ditt nya jobb blir det därför naturligt att insulinsprutan syns för första gången. Jag vet av erfarenhet att en del är nyfikna på vad det är, medan andra inte är. På samma sätt finns det de som ställer frågor, medan andra inte gör det.

Accu-Chek Mobile

Jag har själv gjort det till en vana att alltid förklara lite i förbigående att jag har diabetes vid de tillfällen där jag sätter en spruta för första gången inför en annan.

Viktigt att kollegerna vet

Oavsett om du berättar att du har diabetes i samband med anställningsintervjun eller efter att du har börjat ditt jobb, tycker jag att det är en bra idé att berätta om det tidigt. För det första är det bra om kollegerna vet så att de vet vad de ska göra om något skulle gå fel. För det andra är det alltid bra att dela kunskap om diabetes.

LÄS ÄVEN: Det tog ett år innan jag upptäckte att det är skillnad på insnulintyperna

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile