Stories och livet

Väldigt många frestelser

Publicerad för första gången: 19.02.23
Väldigt många frestelser Foto: Getty Images

En liten tillbakablick: På många ställen där jag befinner mig den här månaden finns det väldigt många frestelser runt mig. De flesta är sötsaker och fruktansvärt svårt att tacka nej till. Jag pratar om december.

För mig är december en månad med alldeles för många frestelser i form av godsaker som jag definitivt borde undvika. Det eftersom mitt blodsocker inte är riktigt lika förtjust i detta som mina ögon, smaksinnet och min mage!

Accu-Chek Instant

Det är en månad då jag ständigt känner mig mätt. Om jag går förbi en frestelse är det så lätt att sträcka ut en hand och stoppa godsaken i munnen i förbifarten. Det är så dagarna går.

Många larm

Blodsockret pendlar och larmet för högt blodsocker piper alldeles för ofta. Ibland är jag som ett vandrande larm och mina kolleger skrattar åt mig och undrar vad jag har stoppat i mig.

Unna sig själv?

Pepparkakor, småkakor, twist, goda julluncher, godis, ris à la Malta m.m. Det är en månad med mycket god mat, och normalt äter jag inte så mycket av detta. Kan jag då unna mig denna enda månaden på året?

Samvetet

Accu-Chek Mobile

Jo, egentligen kan jag väl unna mig detta. Det är ju min kropp, min hälsa och mitt samvete som blir lidande. Men så är det där dåliga samvetet som du får också. Jag känner att jag är så less på samvetet som tynger.

LÄS ÄVEN: Ensam för första gången i livet

Tänk om man kunde slippa

Medan andra kan stoppa i sig utan att behöva tänka över vad de äter sitter jag och försöker räkna ut rätt mängd kolhydrater för godsakerna. Det är ett jobb det också. Ett trist jobb. Och ibland, som idag, känner jag att det hade varit så skönt om man bara kunde slippa ha dåligt samvete över att blodsockret är högt för att jag ätit godsaker.

Diabetesfri månad

Tänk om alla som har diabetes kunde få en månad om året då de inte hade diabetes? En månad då man kunde äta vad som helst utan att behöva fundera på blodsocker, insulin och kolhydrater? Det hade varit något!

December månad

Då skulle jag ha valt december! Det finns så mycket gott den månaden som man inte ser resten av året. Det är en speciell stämning i atmosfär, blandat med mys, harmoni, lite spänning och lite stress inför jul.

Lov att drömma

Men man får drömma, verkligheten ser helt annorlunda ut. Utmaningarna är nog något som de flesta som själva har diabetes eller som är anhörig till någon med diabetes är medvetna om. Det är inte så enkelt att alltid behöva vara på sin vakt, och kanske speciellt under december när det finns så mycket godsaker som är lätt tillgängliga.

Som en blixt från klar himmel

Eftersom jag har haft diabetes i många år, borde jag veta hur jag ska göra för att hantera frestelserna under december. Men det kommer som en överraskning varje år – som en blixt från klar himmel.

Jag flippar ut

Men mellan det att man stoppar i sig godsaker, räknar kolhydrater och har dåligt samvete över det man ätit försöker jag faktiskt att unna mig godsaker den här månaden. Jag gör det aldrig annars, så jag måste få flippa ut en månad.

Gott nytt år!

Katastroftankarna om komplikationer för självförvållat högt blodsocker till följd av mitt dåliga samvete kan dyka upp runt nyår! Nu väntar ett nytt år och nya möjligheter! Gott nytt år!

LÄS ÄVEN: Det hårda jobbet bakom ett perfekt långtidsblodsocker

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant