Stories och livet

Det är jobbigt att byta vårdpersonal

Publicerad för första gången: 08.01.23 | Senast redigerad: 13.02.23
Det är jobbigt att byta vårdpersonal Foto: Getty Images

Jag ska byta endokrinolog efter tio år. Jag ser inte fram emot det.

Att ha förtroende för och kunna kommunicera bra med vårdpersonalen är en viktig del av att ha diabetes. Själv går jag på uppföljning två gånger om året på Aker sjukhus, utöver de gånger jag behöver gå till min husläkare mellan kontrollerna. Jag har bytt husläkare flera gånger efter att jag fick diabetes. Men endokrinolog har jag bara bytt två gånger. Den senaste har jag haft i över tio år och jag har varit väldigt nöjd med henne. Nu när hon går i pension har jag tilldelats en ny.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Förtroende

Det tar tid att bygga upp en ny, bra relation mellan patient och behandlare. Så är det i alla fall för mig. Även om min diabetes har varit stabil de senaste åren är besöken hos endokrinologen viktiga. Jag har alltid många frågor och vi går igenom min vardag med diabetes, dosering av insulin, träning, kost och analys av blodprover. Jag får förslag på vad jag kan göra annorlunda för att leva bättre med min diabetes. Jag tycker att det är viktigt att jag känner förtroende för och känner mig trygg med min behandlare. Diabetes är en allvarlig sjukdom och därför är det extra viktigt att ha förtroende för vårdpersonalen.

LÄS ÄVEN: Det hårda jobbet bakom ett perfekt långtidsblodsocker

Hörde mig för

Jag har vetat ett tag att min endokrinolog ska sluta. Jag har pratat med henne och frågat om det finns någon hon kan rekommendera som passar mig och mina behov. Hon har faktiskt gett mig namnet på två kollegor som hon tror skulle passa mig. Nu vet jag inte om jag det är någon av dem jag kommer få eftersom jag ännu inte vet namnet på min nya endokrinolog. Men jag tycker att det är fint att hon har tipsat mig om några hon tror skulle passa mig.

Min historia igen

Det jag tycker är jobbigast med att träffa ny vårdpersonal är att gå igenom min sjukdomshistoria gång på gång. Och upprepa det som är krävande och utmanande. Jag vet inte hur många gånger jag har berättat min historia och träffat vårdpersonal som kan mycket mindre om diabetes än jag. Det är frustrerande och energikrävande, och jag ogillar det så mycket. Speciellt när det gäller allmänläkare upplever jag att kunskaperna bristen. Jag har träffat sommarpraktikanter som har frågat om jag tar insulin efter att jag har sagt att jag har diabetes typ 1. Får jag sådana frågor reser jag på mig och går.

LÄS ÄVEN: Detta bör du veta om insulinchock

Accu-Chek Mobile

Man får byta

Om det är något jag har lärt mig efter 16 år med diabetes så är det att jag inte ska vara rädd för att säga vad jag tycker och kräva det jag har rätt till. Jag har bytt läkare flera gånger för att jag har tyckt att de inte har varit tillräckligt bra. Vare sig när det gäller behandlingen eller kommunikationen.

Kommunikationen med vårdpersonalen är viktig för mig för att jag ska känna mig trygg med råden de ger mig är rätt för mig. Kom ihåg att man får be om att få byta till en annan läkare utan att behöva uppge varför. Var inte rädd för att byta om inte är nöjd. Jag vet att det kan vara svårt på mindre orter där det finns få behandlare. Men samtidigt står det dig fritt att välja sjukhus och du kan be om att få gå till en behandlare på ett annat sjukhus.

Är du nöjd med dina behandlare?

LÄS ÄVEN: Så känns lågt blodsocker för mig

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig