Livet och diabetes

Att vara trött av och med diabetes

Publicerad för första gången: 07.03.24
Att vara trött av och med diabetes Foto: Getty Images

Att leva med diabetes innebär mycket mer än att bara reglera blodsockernivån. För många av oss kan det vara en ständig kamp att upprätthålla en balans i vår vardag. Detta kan ofta leda till en känsla av ihållande utmattning.

För oss med typ 1-diabetes präglas vardagen av ständig oro och övervakning. Att balansera insulininjektioner, kolhydratintag och fysisk aktivitet kan vara en komplicerad uppgift. Detta kan leda till stress och oro för att undvika farliga blodsocker fluktuationer. Ihållande oro kan leda till sömnbrist, allmän utmattning och trötthet. Det känner jag själv i perioder då jag har mycket att göra och andra bekymmer utöver diabetesen.

Accu-Chek Mobile

Blodsockersvängningar

Om blodsockret blir för högt kan det leda till trötthet, törst och viktproblem. Omvänt, om blodsockret blir för lågt, kan det leda till hypoglykemi, vilket inkluderar symtom som yrsel, skakningar och förvirring. Denna ständiga balansgång mellan högt och lågt blodsocker kan vara utmattande och påverka dagliga aktiviteter.

Kontinuerlig övervakning

Modern teknik har gjort det lättare att övervaka blodsockernivån. Jag är otroligt nöjd med min CGM som gör det mycket lättare att manövrera i vardagen. Visst är det tröttsamt med aviseringar om högt och lågt flera gånger om dagen, det blir en ytterligare påminnelse om sjukdomen. Men alternativet är värre, och jag har hellre den stressfaktorn än att gå tillbaka till att sticka mig i fingret flera gånger om dagen. Och ibland kan tekniken misslyckas och min CGM slutar fungera. Det får mig att reflektera över hur beroende jag har blivit av den tekniken.

LÄS ÄVEN: INTE OVANLIGT ATT MAN UPPLEVER STIGMATISERING PÅ GRUND AV DIABETES

Mental belastning

Psykisk hälsa är en viktig, men ofta en förbisedd del av att leva med typ 1-diabetes. De ständiga oron, blodsockersvängningarna och de dagliga utmaningarna kan leda till otrygghet och i värsta fall ångest. Att hantera dessa psykologiska bördor utöver sjukdomens fysiska krav kan leda till utmattning på alla nivåer. Ibland blir jag uttråkad och ledsen över att jag har den här sjukdomen. Som tur är för mig försvinner det i stort sett när mina blodsockernivåer befinner sig på rätt ställe.

Att hitta styrka och stöd

Trots de många utmaningar som följer med typ 1-diabetes är det viktigt att notera att många av oss som lever med detta tillstånd finner styrka och stöd genom gemenskap och rätt behandling. Jag har själv fått många fina vänskaper genom att engagera mig. Människor som vet vad jag går igenom och har en stödjande funktion när jag har det svårt. Det är också skönt att kunna hjälpa andra och använda sin erfarenhet av många år med diabetes. 

Accu-Chek Instant

LÄS ÄVEN: DEN ÅRLIGA DIABETESKONTROLLEN UTLÖSER ÅNGEST

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant