Stories och livet

Inte ovanligt att man upplever stigmatisering på grund av diabetes

Publicerad för första gången: 21.01.24
Inte ovanligt att man upplever stigmatisering på grund av diabetes Illustration foto: Getty images.

Jag har mer än en gång placerats i ett fack på grund av min diabetes. Både av vanliga människor och av sjukvårdspersonal. Känslan av att stigmatiseras på grund av sin diabetes är inte ovanlig, och ändå underskattas ofta vilken effekt det har.

”Ett stigma är en generalisering där en persons specifika handlingsmönster eller särdrag definierar vederbörandes allmänna karaktär”, enligt Wikipedia.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

I Norge handlar stigma i diabetessammanhang i högsta grad om allmän okunskap. Som personen som lutar sig över till dig under ett besök och säger ”kan du verkligen äta det där, du som har diabetes och allt?”.Eller de som viskar bakom ryggen på en person med diabetes typ 2, ”det är ju självförvållat, hen är ju bara låt och äter skräpmat”.

Jag förväntar mig inte att folk ska veta minsta detalj om min sjukdom, men jag förväntar mig att bli behandlad med respekt.

Det blir ett värre stigma i vissa andra länder. Jag hörde för ett tag sedan om en bloggare som bor i Bangladesh som hade fått ett prövningsintyg inför ett bröllop indraget med motiveringen – ”det är inte lämpligt att du som har diabetes gifter dig”.

Jag måste erkänna att jag inte förstod någonting. Kan en myndighet verkligen mena detta 2021?

Enligt vad jag har lyckats ta reda på är Bangladesh ett land med ett sjukvårdssystem som utvecklats mycket de senaste 20 åren trots att det är ett av världens mest tätbefolkade länder. Men jag kommer inte på en enda bra anledning till att en person med diabetes inte ska kunna gifta sig?

Accu-Chek Mobile

LÄS ÄVEN: Ångest och depression gjorde att jag inte fick kontroll över min diabetes

Stigmatiseringen av diabetes är underskattad

Men tillbaka till oss – här i Norge. 2020 publicerade NHI en artikel om diabetes och stigmatisering. Den här artikeln är baserad på Jon Haugs doktorsavhandling ”Diabetes i kropp och skäl”. En publikation som jag starkt kan rekommendera för övrigt, oavsett om du har diabetes eller inte.

Känslan av att ses som annorlunda kan göra att personer med diabetes försöker dölja att de behöver insulin och mäta blodsockret. Detta hade till stor del kunnat undvikas om fakta om diabetes och behandlingen av det beskrevs och kommenterades på ett mer korrekt sätt, bland annat i dagspressen och i samhället i stort” (Utdrag från NHI)

Enligt Jon Haug är stigmatiseringen av diabetes i Norge underskattad. Det finns nästan ingen litteratur i ämnet, och det betraktas allmänt som en ”icke-fråga”.

Han berättar också att en av de vanligaste orsakerna till att personer som får diabetes behöver psykologhjälp är att de kämpar med situationen som de har hamnat i. Känslan av att bli stigmatiserad och missförstådd av andra är inte ovanlig.

LÄS ÄVEN: På dåliga dagar är det viktigt att komma ihåg de bra dagarna

Viktigt att sprida rätt kunskap

Jag har mer än en gång placerats i ett fack. Både av vanliga människor och av sjukvårdspersonal. Vanliga människor kan snabbt puttas ner från sin oupplysta tron, om man bara tar sig tid med dem. Med sjukvårdspersonal är det däremot inte lika enkelt. De har ju trots allt fått ”lära sig det i skolan”.

Jag lyckades få några föräldrar att förstå att min diabetes inte var smittsam i början av 90-talet. Däremot var det inte lika enkelt att få två sjuksköterskor att förstå att jag hade diabetes typ 1, och att det inte var självförvållat en bit in på 2000-talet. 

Så … fråga och lyssna istället för att skapa din egen verklighet.

Slutsatsen är att rätt information är det viktigaste som finns när det gäller statusen här i landet. Media har stor makt, så om en journalist använder sin åsikt, eller skriver fakta fel i en artikel kan det få ganka förfärliga konsekvenser för någon med diabetes.

Men tillbaka till början: Respektera att alla inte vill berätta varför de valt att äta just det eller det. Ingen har att göra med vad DU åt till lunch igår …

Källa:

Stigmatisering, Wikipedia
Stigmatisering og diabetes type 1 – NHI.no
Stigmatisering og diabetes: Undervurdert i Norge – NHI.no

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig