Livet och diabetes

Att sakna det som en gång var

Publicerad för första gången: 26.10.23
Att sakna det som en gång var Foto: Unsplash

Att leva med typ 1 diabetes är något som inte alla förstår. Det är något som inte alla KAN förstå. Och att det kan vara stor skillnad på att diagnostiseras tidigt eller sent i livet håller nog många med om – och kanske på lite olika sätt.

Men förändringar upplever alla – och det är något som kan skapa både positiva och mer negativa känslor. Jag som fick min diagnos när jag var 15 år kan idag absolut sakna det som en gång var.

Accu-Chek Instant

De flesta av oss har någon gång gått igenom en större förändring i livet. Vare sig det kanske har handlat om att börja på ett nytt jobb, att få barn eller att gå igenom puberteten så är förändringar något som påverkar en. Ibland är det en positiv förändring och ibland en kanske lite mer negativ. Det finns de stunder då jag kan avundas de som fick sin typ 1 diagnos när de var så små att de inte minns hur livet såg ut innan det. Jag minns väldigt tydligt hur mitt liv såg ut innan jag blev sjuk.

LÄS ÄVEN: Mina första år med diabetes bestod mycket av trial and error

Andra förutsättningar

Fast egentligen gillar jag inte att använda ordet “sjuk”. Jag ser mig inte som sjuk. Jag har bara vissa andra förutsättningar än andra.

Oavsett vilket ord en vill använda så minns jag ju mina första 15 år i livet – utan insulin, kolhydraträkning och blodsockerkoll. Jag minns hur det var att äta godis och glass och pizza utan att behöva räkna och väga och tänka. Jag kan minnas hur det var att inte ha en insulinpump som satt fast på mig dygnet runt. Och jag minns också hur det var att inte (tidvis) bli behandlad annorlunda.

Att minnas det “friska” livet kan vara jobbigt och lite förbittrande – men samtidigt är jag förstås tacksam att jag fick de där 15 åren att vara diabetes-bekymmersfri. Det finns för- och nackdelar med olika förändringar i livet, och ni som inte lever med någon typ av diabetes kan säkert relatera förändringen som sådan till något annat som har hänt i ditt eget liv.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Förändringar är oundvikliga och kommer alltid att dyka upp längs livets väg. Och man FÅR sakna det som en gång var – bara man inte fastnar i dåtiden och glömmer bort att leva här och nu, och att blicka framåt.

LÄS ÄVEN: Lär dig att förstå lågt blodsocker

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare