Stories och livet

Att reflektera över när det gäller blodsockret

Publicerad för första gången: 01.12.23
Att reflektera över när det gäller blodsockret Foto: Getty Images

För att behandla lågt blodsocker på bästa möjliga sätt är det smart att lära sig och förstå vad som ledde till händelsen med lågt blodsocker. Om både snabbverkande och långverkande insulin används kan lågt blodsocker direkt efter en måltid kräva annan behandling än lågt blodsocker till följd av för mycket långverkande insulin.

Ett blodsocker som går ner snabbt (ofta en pil som pekar rakt ner) måste behandlas direkt, gärna med sockerhaltig dryck eller något som innehåller mycket socker och lite fett. Om ditt blodsocker sjunker långsamt kan det räcka att bara äta en skiva bröd. Det är bra för ditt blodsocker, och dina tänder kommer att tacka dig.

Accu-Chek Instant

För att kunna behandla blodsockret korrekt måste vi lära oss vad som påverkar det. Blodsockret påverkas av mycket. Aktivitet, sömn, insulin, sjukdom, maten vi äter, stress och temperaturen runt oss är bara några saker som kan påverka blodsockret.

LÄS ÄVEN: Insulinkänning av att borsta tänderna

Du kan förmodligen lära dig ännu mer

Även om vi med diabetes blir experter på blodsocker kan vi alltid lära oss mer. Det är lätt att tro att man vet allt, men sedan visar det sig att den kunskapen bara är toppen av isberget. Visste du till exempel att när det är varmt ute ökar blodcirkulationen i den subkutana vävnaden, vilket gör att insulinet tas upp snabbare? Vissa kommer att upptäcka att deras blodsocker blir lågt snabbare, andra kanske inte märker någon skillnad. Man kan alltid lära sig mer! Visste du att om du badar i kallt vatten saktar blodcirkulationen ner, vilket kan leda till högt blodsocker? Det här är bara några saker jag lärde mig först långt efter att jag fick diabetes. Det finns förmodligen mycket jag inte vet.

Att reflektera över ditt blodsocker kan hjälpa dig att förstå din diabetes bättre. För att få bästa möjliga blodsockerkontroll behöver du vara en vetgirig forskare. Fråga en vän med diabetes eller sök information från betrodda källor eller vårdpersonal. Plötsligt hittar du ett knep som underlättar din vardag.

LÄS ÄVEN: När blodsockret inte beter sig som det ska

Accu-Chek Mobile

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig