Livet och diabetes Stories och livet

– Året 2020 har gjort något med mig och min diabetes

Publicerad för första gången: 10.02.21
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Året 2020 har gjort något med mig och min diabetes Foto: Getty Images

Alla som har diabetes eller som är närstående till någon med diabetes vet att mycket spelar in när det kommer till reglering av blodsockret. Inte bara intaget av mat. Vi pratar känslor som stress, rädsla, glädje, sömn osv. Det och att ha upplevt att vara i ”krig” mot ett virus som hårdnackat har härjat över hela världen har definitivt gjort något med mig och min diabetes.

I mars drabbades vi av covid-19-pandemin. Personligen gick jag in i ett läge av rädsla, det var något okänt, något skrämmande som jag inte riktigt kunde greppa. Perioden med svininfluensa kan jag inte minnas satte sig så i kroppen som Covid-19 har gjort.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

I krig med det egna blodsockret

Ett evigt krig, inte bara när det gäller att klara sig från att bli smittad, men också rädslan för att bli smittad OCH smitta andra, det gör något med mig… och mitt blodsocker. Samtidigt som Covid-19 härjar har jag dessutom ”kriget” mot mitt eget blodsocker.

Instabilt blodsocker

Att gå runt och vara rädd under så lång tid har inneburit utmaningar för mig när det gäller att hålla blodsockret på en stabil nivå. Under dessa månader har jag haft bra och dåliga perioder. De dåliga perioderna beror på rädsla och stress kring Covid-19.

LÄS ÄVEN: Pandemin är inte over

Ensamt år

Det har varit ett ensamt år. Redan i mars valde jag att söka ”skydd” från viruskriget. Det har gjort att jag bara har haft fysisk kontakt med ett mycket begränsat antal människor. Den närmaste familjen har prioriterats vid den fysiska kontakten. Vänner och andra bekanta har hamnat ett telefonsamtal bort.

LÄS ÄVEN: Idag gråter jag

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Samma mönster, varje dag

Jag arbetar på dagtid, åker hem och är för det mesta hemma tills jag ska till jobbet igen. Det är inte särskilt socialt jämfört med vad jag är van vid. Alla mina fritidsaktiviteter lades snabbt på hyllan när viruset bröt ut. Jag hade en känsla av att det här viruset var allvarligt och vidtog därför försiktighetsåtgärder från dag ett.

Tar jag allt för givet?

Trots det har 2020 satt många saker i perspektiv. Ett besök på ett kafé, på köpcentret och besök av vänner när jag önskar mig något som jag inte har gjort på många månader. Jag har ett arbete, hus, bil, familj och det mesta jag behöver. Vi är alla drabbade och många har det mycket värre än jag under denna tid. Det gör att jag tänker att jag har lärt mig att ha större tålamod även om jag ibland känner mig ensam. Jag har taget saker för givet.

Det nya «normala»

Det här året har varit en prövning, jag har fått testa på ransonering av insulin, en ny vardag med handsprit, rena händer, munskydd, god host- och nyshygien, och inte minst avstånd mellan människor. Jag som gillar en bra kram. Det är inte konstigt att mitt blodsocker har påverkats av de här påfrestningarna.

LÄS ÄVEN: Brutit en ny barriär med öppenhet om diabetes

Se framåt!

Jag ser fram emot dagen då Covid-19 är historia och vi kan se tillbaka på den här tiden. Jag tror att jag kommer att vara mer tacksam. Värdesätter det jag har. Saker som tidigare kanske inte betydde så mycket, men som nu och i framtiden kommer att betyda mycket för mig. Jag hoppas på ett bra 2021 för alla i hela världen! När detta är över ska jag dela ut kramar överallt!

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant