Livet och diabetes

Så tar du hand om dina ögon på bästa sätt

Publicerad för första gången: 14.01.21
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Närbild av en kvinnas ögon. Så tar du hand om dina ögon på bästa sätt och förebygga ögonkomplikationer. Illustration foto: Pixabay.

Att säkerställa god blodsockerkontroll är något av det viktigaste du kan göra för att förebygga ögonkomplikationer.

Visste du att den vanligaste orsaken till blindhet bland personer mellan 30 och 69 år är ögonkomplikationer till följd av diabetes? Ja, har du diabetes löper du extra hög risk att drabbas av ögonsjukdomar.

Accu-Chek Mobile

Människor med diabetes lever idag längre, och när vi blir äldre än tidigare ökar också förekomsten av ögonkomplikationer.

Det beräknas att 10 procent av dem med typ 2-diabetes kommer att drabbas av ögonbottenförändringar efter 5 år med sjukdomen, medan över 60 procent av dem med typ 2 kommer att ha retinopati efter 20 år.

Diabetesrelaterade ögonkomplikationer är först och främst skador på näthinnan, men det kan också vara linsförändringar, brytningsfel (att du måste bära glasögon), grön starr (glaukom) och ögonmuskelförlamningar.

Den vanligaste ögonkomplikationen är näthinneförändringar – så kallad diabetisk retinopati, detta är också den mest allvarliga. Om du går obehandlad för länge kan det i värsta fall göra att du blir blind.

Dessbättre finns det några goda råd som kan minska risken för att utveckla sådana ögonkomplikationer.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

LÄS OGSÅ: Typ 2-diabetes kan starta mer än 20 år innan diagnosen ställs

Se till att ditt blodsocker är stabilt

Att hålla blodsockret så stabilt som möjligt är det bästa sättet att förebygga alla former av senkomplikationer vid diabetes – även när det gäller ögonsjukdom.

Detta kan vara lättare sagt än gjort eftersom blodsockret påverkas av så många faktorer, men att reglera blodsockret är något av det viktigaste du kan göra, och är därför värt att lägga tid på.

Så tar du hand om dina ögon på bästa sätt. Mannen undersöks av en ögonläkare
Illustration foto: Getty images.

Här är några bra tips på hur du håller ditt blodsocker på en stabil nivå:

  • Mät blodsockret regelbundet
  • Undvik godis och andra snabba kolhydrater
  • Välj grova kolhydratkällor med högt fiberinnehåll
  • Ät regelbundet och ha en bra balans mellan protein, fett och kolhydrater i måltiderna
  • Se till att vara fysiskt aktiv minst 30 minuter varje dag

LÄS OGSÅ: Senkomplikationer vid diabetes: Så minskar du risken

Kom ihåg att kontrollera synen

Ju längre du har haft diabetes, desto mer ökar risken för att utveckla ögonkomplikationer. Denna risk ökar ytterligare om du dessutom har högt blodtryck eller röker.

Eftersom symtomen är mycket få i de tidiga faserna av retinopati, kan du ha det utan att veta om det. Men om förändringarna upptäcks tidigt är det lättare för ögonläkaren att följa utvecklingen och behandla dig därefter.

Därför är det mycket viktigt att gå på regelbundna kontroller hos en ögonläkare. Och om du själv märker att din syn förändras gör du klokt i att snabbt informera din läkare.

Så ofta bör du gå på kontroll:

Typ 1: Första undersökningen bör göras 5 år efter diagnosen, därefter en gång om året eller vart tredje år. Vid stabilt blodsocker och stabilt blodtryck kan du gå mindre ofta.

Typ 2: Första undersökningen bör ske i anslutning till diagnosen. Därefter bör du upprepa undersökningen vartannat år, mindre ofta vid stabilt blodsocker och stabilt blodtryck

Gravida med diabetes: Planerar du att skaffa barn bör du helst gå på en ögonkontroll före graviditeten, eller så tidigt som möjligt under graviditeten.

Källor: Norsk Helseinformatikk, Diabetesforbundet, Helsedirektoratet.

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile