Mat och recept

Sötpotatispaj med mozzarella

Publicerad för första gången: 21.09.23
Sötpotatispaj med mozzarella Foto: Hanna Fjeldheim Dale.
Kolhydrater per portion (6 portioner per paj): 17 gram
Varav fiber: 4 gram

Denna sötpotatispaj görs med botten av skivad sötpotatis, och pajen är därför rik på fiber och full av grönsaker.

I fyllningen använder jag stekt paprika och lök, men du kan så klart använda andra grönsaker beroende på vad du gillar. Mozzarellan kan bytas ut mot en annan ost; här passar det utmärkt med både fetaost, ädelost och/eller riven hårdost.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

PROVA ÄVEN: Fänkålsallad med apelsin

Ingredienser

Pajform, ca 25 cm i diameter

2 stora sötpotatisar
2 mskolivolja
salt + peppar

1 stor rödlök
1 bit röd paprika
olja för stekning

8 ägg
1/3 tsk peppar
3 msk crème fraiche eller gräddfil
1 boll mozzarella (125 g)

Accu-Chek Mobile

PROVA ÄVEN: Ugnsbakad omelett med keso och sparris

Så gör du:

  1. Skala sötpotatisen och dela i ca 5 mm tjocka skivor. Ringla över olja och krydda och grädda i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter, tills grönsakerna är mjuka.
  2. Dela paprikan och löken i medelstora bitar och stek i olja i en het panna. Krydda efter önskemål.
  3. Lägg de förstekta skivorna av sötpotatis i en pajform.
  4. Vispa ihop ägg, peppar och crème faiche.
  5. Lägg de rostade grönsakerna över pajbotten av sötpotatis och häll över äggmassan. Riv mozzarella över pajen.
  6. Grädda pajen i ugnen på 210 grader varmluft i 23-35 minuter. Pajen ska ha en gyllene färg på ytan och vara fast inuti.

PROVA ÄVEN: Fetakräm med ugnsbakad tomat

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant