Mat och recept

Läckra sommardesserter – helt utan tillsatt socker

Publicerad för första gången: 17.07.20 | Senast redigerad: 26.06.23
Läckra sommardesserter Illustration foto: iStock.

Dessa två recept på sommardesserter innehåller få kolhydrater jämfört med de vanliga desserter man köper, och påverkar därmed blodsockret mindre. Dessutom är de fullproppade med vitaminer och mineraler. Bäst av allt – de smakar ljuvligt!

Desserter betraktas ofta som något onyttigt, främst pga. att de innehåller mycket socker och få vitaminer och mineraler. Ett högt sockerinnehåll (många kolhydrater) kan påverka blodsockret avsevärt, vilket kan vara extra obehagligt för dig som har diabetes. Som tur är finns det bra alternativ om du vill minska sockerintaget.

Accu-Chek Instant

Dessa två recept innehåller få kolhydrater jämfört med de vanliga desserter man köper, och påverkar därmed blodsockret mindre. Dessutom är de fullproppade med vitaminer och mineraler. Bäst av allt – de smakar ljuvligt!

Dessa läckra sommardesserter är dock inte helt utan kolhydrater. 10-12 jordgubbar (ca. 160 gram) ger ca. 10 g kolhydrater, och 5-6 dl hallon (ca. 300 gram) ger också ca. 10 g kolhydrater. 

Hallonmousse

4-6 portioner

400 gram hallon
7 msk sukrin
3 dl vispgrädde
3 ark gelatin

hallonmousse
FOTO: Hanne Storhaug-Jensen

 Gör så här:

1. Lägg gelatinet i kallt vatten (vattnet måste vara kallt, annars smälter gelatinet).

Accu-Chek Instant

2. Kör hallon och 2 msk sukrin till mos i en mixer (om du vill få bort kärnorna kan du pressa moset genom en sil).

3. Vispa vispgrädden med 5 msk sukrin.

4. Värm hälften av hallonmoset i en gryta.

5. Krama ut vattnet från gelatinarken och smält dem i hallonmoset.

6. Häll ner hallonmoset i en tunn stråle i grädden under omrörning (det är mycket viktigt att bären har svalnat och att du rör konstant för att undvika att gelatinet stelnar i klumpar i den kalla krämen). Häll upp i formar och låt stå i kylen i några timmar.

7. Servera med lite vaniljkesella, färska bär eller hemgjord vaniljsås med sukrin.

Tips: Testa gärna att göra denna dessert med andra typer av bär.

LÄS MER: Bestiga de högsta av Berg med Sofia Larsson-Stern

Färsk jordgubbsglass

4-6 portioner

400 gram frysta jordgubbar
2–3 msk sukrinflorsocker
2 rågade msk kesella (alternativ: naturell yoghurt (matyoghurt eller turkiskyogurt), crème fraîche eller vaniljkesella)

FOTO: Hanne Storhaug-Jensen

Gör så här:

Kör allt till en slät massa i en mixer eller matberedare.

Tips! Låt gärna jordgubbarna ligga framme en stund så att de inte är stenhårda när du ska mixa dem – då rörs allt ihop lättare utan vätska och mixerknivarna håller längre.

(Källa: Kolhydrater och insulin; Anpassa insulinet efter maten du äter. En broschyr som har tagits fram av Torild Lilleaas Grønnerud, Knut Dahl-Jørgensen, Kari Saxegaard och Christine Gørbitz. 2007.)

Trevlig sommar! 🙂

LÄS MER: Inspireras av fler recept av Hanne

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile