Stories och livet

Det tog ett år innan jag upptäckte att det är skillnad på insulintyperna

Publicerad för första gången: 22.01.23
Det tog ett år innan jag upptäckte att det är skillnad på insulintyperna Illustration foto: Getty images.

Först efter att ha levt med diabetes i drygt ett år förstod jag att det finns andra typer av insulin än den jag hade ordinerats. Och inte minst att det faktiskt är skillnad på insulintyperna och hur de fungerar.

När jag fick diagnosen diabetes typ 1 i januari 2020 fick jag recept på kort- och långtidsverkande insulin utan någon förklaring vad det innebär. Det tog mig lite tid, men jag insåg så småningom att det var stor skillnad på insulintyperna och den effekt som de har på kroppen.

Accu-Chek Instant

LÄS ÄVEN: Mitt första möte med diabetes typ 1

Korttidsverkande insulin

Insulinet som jag ordinerades av läkaren på sjukhuset gjorde att jag var tvungen att planera när jag skulle äta. För bästa effekt var jag tvungen att sätta sprutan 15-20 minuter före måltiden. Jag kände inte till några andra möjligheter, och accepterade att detta var en del av den nya diabetesvardagen.

Först när jag hade levt med diabetes i drygt ett år förstod jag att det fanns olika typer av insulin, och läste in mig på de typer som skulle fungera bäst för mig. Jag bad därefter att få ordinerat denna av läkaren, som accepterade mitt önskemål utan att tveka. Den viktigaste skillnaden med den nya insulintypen var att den verkade redan efter bara någon minut eller två.

Jag har använt den nya typen i drygt ett år nu, och jag har varit mycket nöjd med förändringen.

LÄS ÄVEN: Lev inte i oron för framtiden

Accu-Chek Instant

Långtidsverkande insulin

I likhet med det korttidsverkande insulinet var jag inte heller speciellt nöjd med mitt långtidsverkande, och läste därför in mig på olika typer av insulin. Jag hade kämpat mycket med för högt blodsocker på kvällarna, och känningar på natten eller på morgontimmarna. Sedan hittade jag en annan typ som fick mycket lovord om ett stabilare blodsocker under hela dygnet. Läkaren ordinerade den andra typen, och jag var ivrig att prova på. Trots det dröjde det inte länge innan jag hade gått tillbaka till den gamla typen av insulin.

För det nya insulinet stannar den verksamma substansen kvar längre i kroppen än den gamla typen, och det tar därför flera dagar från det att du ändrar doseringen tills förändringen sker i kroppen. Själv är jag van vid att justera dosen utifrån träning och alkoholintag, och ibland även matintag. Med min något mer ”oregelbundna” livsstil var den här insulintypen därför inte något bra alternativ för mig.

Tacksam över möjligheten att prova andra insulintyper

Både för kort- och långtidsverkande insulin tänker jag att det kan löna sig att testa andra typer. Man vet inte hur mycket lättare livet kan bli förrän man har testat. Och jag är tacksam för att den här möjligheten att prova andra insulintyper finns.

LÄS ÄVEN: Ensam för första gången i livet

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant