Stories och livet

Sex och diabetes: Ett tabubelagt ämne?

Publicerad för första gången: 20.07.17 | Senast redigerad: 29.10.20
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Sex och diabetes, man och kvinna är intima Illustration: Getty images.

Detta handlar om ett ämne som det inte talades mycket om när jag låg på sjukhuset , men som är viktigt för de allra flesta av oss; nämligen sex.

Foto: Getty Images. 

Accu-Chek Mobile

När jag fick diagnosen diabetes av typ 1 för fem år sedan visste jag inte mycket om vad det innebär att ha diabetes. En av de saker jag inte visste var att diabetes verkligen påverkar alla aspekter av livet.

Begränsad information om diabetes, sex och samliv

När jag fick diagnosen fanns det endast begränsad information om diabetes, sex och samliv. Jag fick lite information om vilka biverkningar som kan påverka sexlivet och vad man bör tänka på. Utöver detta pratade man inte om detta ämne. Det kan bero på att sex är ett ämne som många inte känner sig bekväma att prata om med en okänd person, inte ens i hälsosammanhang.

Obekväma situationer

Som med alla spontana aktiviteter har man inte helt koll på vad blodsockret ligger på, och då finns det en risk för att det blir lågt. Som vi alla vet är samlivet inte alltid inplanerat till punkt och pricka.

För min del blir jag illa till mods om jag får lågt blodsocker mitt under akten. Och därför rekommenderar jag alla att kontrollera sitt blodsocker i förväg, även om detta kanske «förstör» stämningen lite.

Om man får lågt blodsocker före eller under samlivet är det inget fel med att säga att man måste kontrollera blodsockret och äta något för att höja det.

Accu-Chek Mobile
Thomas skriver om sex och diabetes

Foto: Privat.

Detta är givetvis inte helt enkelt, och jag får fortfarande dåligt samvete om jag måste avbryta för att kontrollera mitt blodsocker. Och i värsta fall även äta något. Jag jobbar på att bli av med denna känsla, även om jag vet att personen jag är intim med inte har något emot detta. Det är bara så det är. Känslan finns där ändå, och den måste man jobba på.

LÄS ÄVEN: Senkomplikationer vid diabetes: Så minskar du risken

Erektionsproblem och torra slemhinnor i underlivet

När jag fick min diagnos fick jag veta att en av biverkningarna kan vara att man kan få problem med erektionen. Detta är något som många män brottas med under livet. Men undersökningar visar att män med diabetes kan drabbas 10-15 år tidigare än personer utan diagnosen.

Det är också viktigt att nämna att personer med diabetes av typ 2 eller personer som är överviktiga, också löper en större risk för att drabbas av detta problem. Det kan även förekomma om blodsockret är högt under en längre period, och därmed kan det löna sig att försöka stabilisera blodsockret om man får problem. Å andra sidan kan kvinnor drabbas av torra slemhinnor i underlivet.

En annan komplikation av diabetes är att man kan få trängre blodådror, vilket i sin tur kan leda till de problem som nämns ovan.

Om blodsockret är högt under en lång tid kan det uppstå svampinfektion i underlivet. Detta kan smitta partnern, men försvinner av sig självt. Eftersom denna infektion är sexuellt överförbar kan det vara klokt att prata med sin partner om att infektioner kan uppstå, så att partnern är medveten om detta i förväg.

Depression är också en diagnos som man löper större risk att drabbas av när man har diabetes, vilket i sin tur kan leda till dålig sexlust, erektionsproblem och torra slemhinnor i underlivet.

LÄS ÄVEN: Jag och mina komplikationer

Prata med din partner

I likhet med alla andra aspekter i livet med diabetes är det viktigt att även din partner får kunskap om sådant som gäller sex.

Om du upplever något av dessa problemen under en längre tid, rekommenderas du att kontakta en läkare. Läkaren kan hjälpa dig att hantera situationen.

Dela gärna med dig av dina tankar om detta ämne i kommentarsfältet på Facebook.

Källor:
Diabetes forecast, Sex and diabetes: What you wanted to know
Sex info online, Sex and type 1 diabetes

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant