Livet och diabetes

Sammetslen curryhummus

Kolhydrater per portion av 50 g: cirka 11 g

Hummus är faktiskt det perfekta tillbehöret till nästan allt. Perfekt pålägg, perfekt som salladstopping och perfekt till de flesta middagsrätter. En mycket allsidig delikatess, helt enkelt!

Därför är det aldrig fel att ha en glasburk med hemlagad hummus stående i kylskåpet. Dessutom är det enkelt att göra hummus. För de personer som är lite osäkra på vad hummus egentligen är, så är det ett slags »kikärtsmos» med många smakliga kryddor. Eftersom huvudingrediensen är kikärtor är hummus rik på fibrer, komplexa kolhydrater och protein. Smaken kan du variera med olika kryddor och örter, beroende på vad du tycker om. Jag själv älskar curry, och jag använder denna gula krydda till allt möjligt.  I hummus passar curry extra bra!

Curryhummus

Portionen räcker till en stor bulle

Du behöver:

  • 2 burkar med kikärtor (cirka 400 g)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 msk sesamfrön
  • 1 msk olivolja
  • salt och peppar

Gör så här:

Lägg alla ingredienser i en blender eller matberedare, och kör alltihop till en slät puré. Smaka av med lite mer kryddor. Justera eventuellt konsistensen med lite vatten. Hummusen kan förvaras i en glasburk i kylskåpet ett bra tag.