Mat och recept

Rödbetssoppa

Den här soppan finns i en exotisk variant med indiska blad och en slags klimp. Här är det en soppa på rödbetor med bönor och purjolök, och vita prickar av små mozzarellakulor eller fetaost. Det här blir ungefär två liter soppa.

Du behöver till 8 personer

300 g kokta röda eller bruna bönor
1 bit purjolök, 15 cm, ca 70 gram
1 kg rödbetor
1 liter grönsaksbuljong
½ liter kokvatten efter potatiskok
3 cm färsk ingefära
3 vitlöksklyftor
½ chilifrukt
1 kruka basilika
salt och svartpeppar
Små runda mozarellakulor eller bitar av fetaost.

Gör så här

Svarta, röda eller bruna bönor är snyggast i den här soppan. Det finns färdiga på tetra, och torkade bruna och kidneybönor från Öland. Om du använder torkade kidneybönor, så lägg bönorna i blöt över natten. Byt gärna vatten en gång under tiden. Bruna bönor behöver bara ligga i blöt över dagen. Koka bönorna utan salt, tills de är lagom mjuka, smaka under tiden. Häll av vattnet. Vänd bönorna i lite olja och salta lätt.

Skölj purjolöken och skär den i fyra delar på längden. Kapa roten så du har lösa blad. Koka bladen i lite saltat vatten tills de är mjuka, ta upp och spola i kallt vatten. Tag några strimmor och knyt ihop den till 8 knutar i munsbitstorlek. Lägg åt sidan så länge.

Tvätta rödbetorna, låt en bit av blasten och rotspetsen vara kvar. Koka tills de är helt mjuka och skala dem sedan, det går lätt i rinnande kallt vatten. Skär i bitar och mixa betorna med lite grönsaksbuljong. Häll tillbaka i kastrullen, späd med mera grönsaksbuljong och lite kokvatten efter potatis – smaka av så att potatisvattnet är lagom salt. Riv ingefära fint. Kläm ut saften i soppan, men lägg inte i alltihop. (Jag brukar lägga det urklämda fnaset i en tekula och göra den kopp te på det.) Finhacka eller riv vitlök, finhacka chili och riv blad av basilika och blanda i soppan. Smaka av med salt och svartpeppar. Blanda i bönorna och värm försiktigt. Servera i skålar med en purjoknut i varje. Till sist toppa med osten. En skojig och oväntad soppa, god med grovt bröd.

Soppan kommer från boken ”60+ mat och motion för mogna”, grundreceptet är gjort av kocken Christer Melkersson.

Kidneybönor innehåller ca 13 % kolhydrater och nästan 9 % protein.

Missa inte Louise Hamiltons andra recept på Livet och diabetes:

Lins- och tomatsallad – En sallad med linser, tomat och annat. Det liknar den arabiska tabbouleh men har linser som bas.
Italiensk linssoppa – En enkel och klassisk tomatbaseradsoppa, med ingredienser som är lätt att ha hemma.