Mat och recept

Rödbetssoppa

Publicerad för första gången: 28.03.19 | Senast redigerad: 01.12.20
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Rödbetsoppa Foto: Louise Hamilton

Kidneybönor innehåller ca 13 % kolhydrater och nästan 9 % protein.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Rödbetsoppa finns i en exotisk variant med indiska blad och en slags klimp. Här är det en soppa på rödbetor med bönor och purjolök. Och vita prickar av små mozzarellakulor eller fetaost. Det blir ungefär två liter rödbetsoppa.

Svarta, röda eller bruna bönor är snyggast i den här rödbetssoppan. Det finns färdiga på tetra, och torkade bruna och kidneybönor från Öland. Om du använder torkade kidneybönor, så lägg bönorna i blöt över natten. Byt gärna vatten en gång under tiden. Bruna bönor behöver bara ligga i blöt över dagen.

Rödbetssoppa till 8 personer:

300 g kokta röda eller bruna bönor
1 bit purjolök, 15 cm, ca 70 gram
1 kg rödbetor
1 liter grönsaksbuljong
½ liter kokvatten efter potatiskok
3 cm färsk ingefära
3 vitlöksklyftor
½ chilifrukt
1 kruka basilika
salt och svartpeppar
Små runda mozarellakulor eller bitar av fetaost

Gör så här:

Koka bönorna utan salt, tills de är lagom mjuka, smaka under tiden. Häll av vattnet. Vänd bönorna i lite olja och salta lätt.

Skölj purjolöken och skär den i fyra delar på längden. Kapa roten så du har lösa blad.

Accu-Chek Mobile

Koka bladen i lite saltat vatten tills de är mjuka. Ta upp och spola i kallt vatten. Tag några strimmor och knyt ihop den till 8 knutar i munsbitstorlek. Lägg åt sidan så länge.

Sunn rödbetssoppa

Tvätta rödbetorna, låt en bit av blasten och rotspetsen vara kvar. Koka tills de är helt mjuka och skala dem sedan. Det går lätt i rinnande kallt vatten.

Skär i bitar och mixa betorna med lite grönsaksbuljong. Häll tillbaka i kastrullen. Späd med mera grönsaksbuljong och lite kokvatten efter potatis. Smaka av så att potatisvattnet är lagom salt. Riv ingefära fint.

Kläm ut saften i soppan, men lägg inte i alltihop. Jag brukar lägga det urklämda fnaset i en tekula och göra den kopp te på det.

Finhacka eller riv vitlök, finhacka chili och riv blad av basilika och blanda i soppan. Smaka av med salt och svartpeppar.

Blanda i bönorna och värm försiktigt. Servera i skålar med en purjoknut i varje.

Oväntad rödbetssoppa

Till sist toppa med osten. En skojig och oväntad rödbetssoppa. God med grovt bröd.

Rödbetssoppan kommer från boken ”60+ mat och motion för mogna”. Grundreceptet är gjort av kocken Christer Melkersson.

Missa inte Louise Hamiltons andra recept på Livet och diabetes:

Lins- och tomatsallad – En sallad med linser, tomat och annat. Det liknar den arabiska tabbouleh men har linser som bas.
Italiensk linssoppa – En enkel och klassisk tomatbaseradsoppa, med ingredienser som är lätt att ha hemma.

LÄS MER OM VÅRA PRODUKTER på Accu-chek.se

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile