Mat och recept

Lins- och tomatsallad

Lins- och tomatsallad

En sallad med linser, tomat och annat. Det liknar den arabiska tabbouleh men har linser som bas. Gott, lätt och mättsamt. Lätt att göra till många, bara att öka på. Den här salladen går att äta som den är, tillsammans med andra grönsaker, eller som tillbehör till kyckling, till exempel. Väldigt lätt att lägga i en bytta som matlåda, till jobbet eller på resa.

Du behöver till 4 personer

1 dl, ca 70 gram torra linser – gärna gröna delikatesslinser från Skåne, av samma typ som Puy-linser från Frankrike men det går ju bra med vilka linser som helst.
2 msk olivolja
1–2 tsk havssalt
svartpeppar från kvarnen
1 rödlök, ca 75 g
2 stora eller 6 små tomater, ca 75 g
1 dl finhackad persilja
½ dl finhackad dill
½ dl finhackad citronverbena eller citronmeliss eller
½ citron, rivet skal
Om man gillar koriander så kan man ta det, i stället eller kombinera med persiljan
2 vitlöksklyftor

Gör så här

Koka linserna, försiktigt och smaka av så de inte blir mosiga. Häll av. Lägg tillbaka dem i grytan och slå på olivolja och salt. Skaka grytan. Finhacka löken, och lägg i grytan. Skär tomaterna i små bitar, lägg dem i grytan.  Finhacka persilja, dill, mynta och citronverbena och lägg i grytan. Och koriander, om du gillar det. Skaka om så det blandas lite försiktigt. Riv skalet av en halv citron om du inte har citronverbena eller citronmeliss. Pressa till sist i ett par klyftor vitlök, det ger en doft du vill ha. Smaka av – kanske behövs lite mer salt eller peppar. Eller något annat som du saknar, känn efter. Lägg upp på ett fint fat, där det är lätt att ta.  Gott som det är, till sallad eller kyckling.

Näringsinnehåll linser gröna kokta, protein ca 9 %, kolhydrater ca 16 %, alla linser har lågt GI.

Läs fler blogginlägg från Louise Hamilton på bloggen. Tillexempel om när hon chockade syster Linda med sitt HbA1c: