Mat och recept

Quinoasallad med grönkål

Publicerad för första gången: 08.10.20
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information

Kolhydrater: 21 gram kolhydrater och 4 gram protein pr 100 gram kokt

OBS! Vit quinoa från Skåne (Nordisk Råvara) 100 gram kokt ca 35 gram kolhydrater och 7 gram protein.

Accu-Chek Instant

Quinoa är en av få växter som innehåller fullvärdigt protein. Men man får ju äta ganska mycket om man bara ska leva på quinoa. Men det är ett populärt frö och nu odlas den även i Sverige och det är spännande, som kompletterande grönt protein. Den här quinoasalladen har jag som mellanmål, och blir det något över får det sällskapa med pannbiff eller kyckling till middag.

LÄS MER: Vilken siffra är bäst?

Ingredienser

1 dl okokt quinoa
Flingsalt
1 msk olivolja1 tsk balsamvinäger
Peppar
Blandade gröna blad – sallad, spenat el dyl
Några blad färsk grönkål
½ rödlök
Soltorkade tomater i olja

Gör så här

1. Kokt quinoa blir mer än dubbelt så mycket som när den är torr. Koka quinoan så här: skölj först noga i varmt vatten åtminstone en halv minut. Pytsa i den sköljda quinoan tillsammans med dubbelt så mycket vatten i en gryta.

2. Koka upp, och låt sjuda utan lock tills allt vattnet kokat in. Ta grytan från värmen och lägg på locket – låt stå så fem minuter och fröna har poppat, så den lilla grodden kommit fram.

Accu-Chek Mobile

3. Strö över lite flingsalt. 

4. Bottna med några favoritblad som finns i säsong – spenat, grönsallad, blandade blad. Riv i lagoma munsbitar. Hacka din grönkål fint och skär rödlöken i tunna strimlor. Dela den soltorkade tomaten i mindre bitar. Lägg ihop quinoasalladen, strö den hackade grönkålen över hela härligheten.

TIPS! Quinoa är ganska besk, så jag brukar mjuka upp den med lite olivolja och en gnutta balsamvinäger, och så ett par tag med flerpepparkvarnen. (Det är en av mina favvo – jag blandar alla pepparsorter jag har – vit, svart, kryddpeppar, och dessutom lite rosé, torkad grönpeppar och några korn sichuan. Gott till det mesta.)

LÄS MER: Träning och mat – en balansgång


Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare