Livet och diabetes Stories och livet

Vilken siffra är bäst? Jakten efter de perfekta blodsockerkurvorna

Publicerad för första gången: 03.08.20 | Senast redigerad: 16.11.20
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Vilken siffra är bäst? Jakten efter de perfekta blodsockerkurvorna Foto: Emma Måndroppe

Alla vi som på olika sätt lever med diabetes i vårt liv kämpar och sliter oavbrutet. Varje dag, timme och minut. Många jagar och jagar efter de perfekta blodsockerkurvorna, som tyvärr oavsett hur man än sliter, alltför sällan uppenbarar sig.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

HbA1c…Ett så litet ord men med så stor och avgörande betydelse. En push uppåt och hurra – eller känslan av att inte vara tillräckligt bra. Ett kvitto på att man lyckats hålla blodsockret hyfsat på banan – eller en käftsmäll att man ännu en gång misslyckats.

Misslyckats trots att man sliter vareviga dag och vareviga natt. Ångesten och stressen som redan är alltför hög ökar än mer. Får en att sjunka och undra – varför misslyckas just jag?

LÄS MER: Alla nya ord, diabetesordlista

De perfekta blodsockerkurvorna

Jag är säker på att vi alla som lever med diabetes gör precis så gott vi kan för att leva så bra det går och även undvika komplikationer på sikt.

Och givetvis siktar man på att hamna inom rekommenderat målvärde och att som relativt nydebuterad, då man ofta vid insjuknandet haft ett alltför högt HbA1c, jubla över att det hamnat inom normalspannet är såklart givet. 

Accu-Chek Instant

Att stressa för andra siffror

Men – jag vill inte att mitt barn enbart ska överleva – jag vill att mitt barn ska blomstra och leva. Därför är jag minst lika glad nu när HbA1c denna gång låg fem steg högre än senast. Att pressa och stressa för andra siffror är i min mening inte värt det.

Men tyvärr ser jag många, som redan ligger på en bra nivå, glädjas enormt när de lyckats sänka och få lägre och lägre siffror. Och som säger att nu har vi ännu bättre HbA1c. Eller om det höjts något steg, att nej nu har vi sämre HbA1c. 

Så frågan är – är lägst verkligen alltid bäst?

LÄS MER: HbA1c är inte ett betyg på dig som person

LÄS MER OM VÅRA PRODUKTER på Accu-chek.se

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig