Stories och livet

Pulsklocka som ett användbart verktyg vid diabetesbehandling

Publicerad för första gången: 18.04.24
Pulsklocka som ett användbart verktyg vid diabetesbehandling Illustrations foto: Getty images.

Jag brukar kolla mitt blodsocker alldeles för ofta, och justerar därmed med insulin innan jag borde – vilket skapar onödiga svängningar. Då fick jag reda på att min pulsklocka kunde fungera som ett användbart verktyg vid diabetesbehandling.

I somras köpte jag en pulsklocka. Det var främst för användning under löpning, men jag märkte snabbt hur bekvämt det var att alltid ha en klocka på handleden och att den ger aviseringar när någon ringer eller skickar ett meddelande. Det är också motiverande att hålla koll på hur många steg jag tar på en dag. Resultatet är att jag har blivit mer medveten om dagliga aktiviteter där jag kan få in några extra steg!

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Många använder pulsklockor för att övervaka sitt blodsocker, vet jag. Jag har inte satt mig in i det här ännu, men jag vet att om man har en kontinuerlig blodsockermätare så kan man koppla upp den mot klockan.

Jag kollar blodsockret för ofta

Ofta har jag tänkt att jag kan ha motsatta problem än många andra när det gäller diabetesbehandling. Särskilt mätning av blodsocker och inställning av insulin. Jag kollar helt enkelt mitt blodsocker för ofta och justerar med insulin samtidigt. Detta leder till stora svängningar i mitt blodsocker, mycket känningar och stress och oro för mig. Jag får ofta höra av min diabetessköterska att jag inte behöver kontrollera eller justera mitt blodsocker så ofta som jag gör. Det är inte lämpligt. Ändå har jag kommit in i ett mönster som är svårt att ta sig ur.

Förra gången jag var hos min diabetessköterska fick jag samma besked: Jag har bra långtidsblodsocker, men svängningar och mycket känningar. Hon sa det rakt ut: “Emilie, du får INTE kolla ditt blodsocker efter maten eller insulindosen innan två timmar har gått”. Om jag känner att jag behöver kolla, eller om det är lämpligt, så gör jag det såklart. Men jag kollar ofta mitt blodsocker många gånger på kort tid. Den senaste tiden har jag märkt att jag är inne i en väldigt ond spiral där jag kollar mitt blodsocker extremt ofta. Ser jag att blodsockret är på väg upp så sätter jag in en insulindos. Det brukar resultera i att jag får lågt blodsocker efter en liten stund. Så måste jag äta något, och så håller det på.

LÄS ÄVEN: VIKTIGT ATT MÄTA BLODSOCKRET – ÄVEN OM DU HAR CGM

Lösningen var att ställa in ett larm på pulsklockan

Jag bestämde mig därför för att ta min diabetessköterskas ord på allvar. Jag kommer inte att kontrollera mitt blodsocker eller injicera insulin förrän två timmar har gått. Men i vardagen är det svårt att komma ihåg den exakta tidpunkten när du kollade ditt blodsocker eller åt förra gången. Jag har vanligtvis tillgång till min mobil, men klockan är alltid med mig och sitter på armen.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Lösningen för mig blev att jag nu varje gång efter att jag ätit och/eller injicerat insulin ställer in ett larm på klockan som ringer efter två timmar. Vet ni vad? Det fungerar alldeles utmärkt! Nästan alltid ser jag på grafen att blodsockret har stigit något efter en måltid och sedan sjunkit till en acceptabel nivå. Det beror på att jag har låtit insulinet verka och inte gjort något med det förrän det har gått en tid.

Jag märker också att jag stressar mindre över mitt blodsocker när jag har satt upp lite riktlinjer för mig själv. Detta ger också bättre blodsocker och mer lugn kring mat och måltider.

LÄS ÄVEN: HUR FÅR MAN STRUKTUR PÅ TRÄNINGEN?

En pulsklocka kan också vara användbar för den som glömmer att kontrollera sitt blodsocker

När det gäller att koppla min kontinuerliga blodsockermätare till pulsklockan är jag lite osäker på om detta är något jag ska göra. Jag hade den på min mobil ett tag, men tyckte att det var tröttsamt. Som jag skriver är ju problemet att jag kollar mitt blodsocker för ofta snarare än att glömma bort att kolla det. Om jag har mitt blodsocker på klockan är det väldigt lättillgängligt för mig. För min del är jag ändå nöjd med att bara kunna se blodsockret på den kontinuerliga blodsockermätaren. Då kan jag lägga undan den och inte titta på den förrän jag behöver det.

Däremot kan det för många vara bra att ha blodsockervärdena på pulsklockan eller mobilen. Om du glömmer att kontrollera ditt blodsocker eller injicera insulin kan det också vara smart att ställa in ett larm för detta.

Använder du pulsklocka?

LÄS ÄVEN: GENOM ATT BYTA NÅL OFTARE FICK JAG BÄTTRE KONTROLL PÅ MITT BLODSOCKER

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig