Mat och recept Stories och livet

Konsten att njuta av julbordet trots diabetes

Publicerad för första gången: 17.12.18
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information

Jag har aldrig tackat nej till ett julbord på grund av min diabetes, men jag vidtar några försiktighetsåtgärder så att jag slipper obehagliga situationer. Här är mina tips.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Julbordssäsongen är här och för många innebär det en härlig paus från arbetsvardagen tillsammans med kollegor och samarbetspartners. Att träffas i mer informella omgivningar och äta och dricka gott är en fin och trivsam tradition i både Norge och Sverige.

Att delta i julbordet är en självklarhet även om du har diabetes. Jag har aldrig tackat nej till ett julbord på grund av min diabetes, men jag måste ta hänsyn till att jag har med mig extra «bagage» till en sådan middag.

Därför vidtar jag några försiktighetsåtgärder för att slippa obehagliga situationer. Det vill jag absolut undvika när jag är ute, särskilt i jobbrelaterade sammanhang. Om jag går på julbord tillsammans med mina vänner vidtar jag samma försiktighetsåtgärder, men kan slappna av lite mer.

Här är mina tips för ett trivsamt julbord:

1. Ha alltid med mat som motverkar insulinkänningar i väskan eller innerfickan!

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Detta är det allra viktigaste. När man är ute och äter varierar det stort hur fort maten kommer. Det kan gå mycket lång tid och om du inte har ätit på länge, kan ditt blodsocker falla.

Därför har jag alltid med mig choklad med mycket socker eller druvsockertabletter som jag vet höjer blodsockret snabbt. Ett annat tips är att beställa in en dryck som innehåller mycket socker (läsk eller juice) som står redo på bordet ifall du blir låg.

Detta gäller generellt när man är ute och äter och jag vet inte hur många gånger jag har smitit ut till toaletten för att äta en bit choklad under restaurangbesök. Inget att skämmas för, bara lite extra att tänka på!

2. Veta vad man äter

Detta tycker jag är det svåraste. Hur mycket socker eller kolhydrater är det i maten som serveras? Det är viktigt att veta i förhållande till hur mycket insulin jag ska ta. Särskilt om det handlar om soppa eller mycket sås kan det vara knepigt att veta vad maten innehåller.

I regel frågar jag om maten innehåller mycket tillsatt socker, men jag får inte alltid svar som jag kan lita på. Om jag känner mig tveksam, är jag försiktig med att äta av det som jag känner mig osäker på.

3. Mäta mäta mäta

Även om det känns trist att ta fram blodsockermätaren, är det nödvändigt även på ett julbord. Du har mycket mer kontroll när du vet vad ditt blodsocker ligger på och kan justera insulindoserna och matintaget i enlighet med detta.

Om du inte känner dig bekväm med att mäta ditt blodsocker framför andra, kan du slinka ut på toaletten.

4. Ligg hellre lite för högt än för lågt

I sådana sammanhang tillåter jag mig att ligga högre i blodsocker. En kväll någon gång då och då är inte farligt och jag ligger hellre för högt än för lågt. Faktiskt ligger jag över 10 i blodsocker när jag är ute på sådana middagar.

Nästan alltid är det alkohol till maten och alkohol kan leda till stora blodsockersvängningar. Därför ligger jag hellre lite högt så att alkoholen inte spelar mig ett spratt.

5. Ha trevligt och njut!

Vi som har diabetes måste vidta några extra försiktighetsåtgärder när vi äter ute. Så är det bara. Men det är ändå viktigt att ha trevligt och njuta av maten och sällskapet.

De första gångerna jag åt ute i jobbrelaterade sammanhang tyckte jag att det var ansträngande. Jag var nervös för att få insulinkänningar och för högt blodsocker. Nu har det gått snart tio år och jag kan slappna av mer, även om jag fortfarande måste vidta samma försiktighetsåtgärder.

För det mesta berättar jag för några ur middagssällskapet att jag har diabetes. Det gör att jag kan slappna av ännu mer och njuta av kvällen.

Jag hoppas att alla får en fin jul och glöm inte bort att njuta!

Läs fler inlägg av Kristi Herje Haga:
5 positiva saker med att ha diabetes
Med diabetes på jobbresa – en utmaning
Att våga chansa – och kanske få ett bättre liv

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig