Stories och livet

Att våga chansa, och kanske få ett bättre liv?

Publicerad för första gången: 06.04.17 | Senast redigerad: 29.11.21
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information

Förra hösten gjorde jag något som var både läskigt och spännande. Läskigt för att det är osäkert, och spännande för att det innebär många möjligheter. Jag tog tjänstledigt i ett halvår från mitt fasta jobb, från den 1 oktober till den 1 april. Och det utan att ha något annat jobb att gå till, utan några fasta inkomster i sikte….


Det senaste året hade varit hektiskt, utmanande och kul. Jag hade flyttat ihop med min syster och hennes tre barn, jobbat alldeles för mycket, kämpat med min diabetes och med en del andra utmaningar. På våren kände jag att jag började få nog, och jag fick lust att göra något annat med mitt liv. Jag hade ett fast jobb som jag trivdes med, men jag hade arbetat där i nästan tio år.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Dags att pröva något nytt? Eller hade jag det tillräckligt bra som det var? Jag har delad vårdnad om mina barn med deras pappa, men tyckte ändå att jag hade för lite tid med barnen. Veckodagarna åts i stort sett upp av alla måsten och det blev alldeles för lite tid till mys och skoj. Jag vet att många har det likadant, men jag var inte nöjd med att ha så lite tid tillsammans med barnen.

Oregelbundet

Dessutom hade jag problem med att reglera min diabetes. Ofta var mitt blodsocker antingen för högt eller för lågt, utan att jag riktigt visste varför. Visserligen stressade jag en hel del, och det kan påverka sjukdomen utan att man förstår varför. Men jag blev både sliten och less. Jag provade att byta insulintyp, och det var också jobbigt. Sammantaget var det många faktorer som fick mig att börja se över mitt liv i stort. Var det så här jag ville ha det? Var det så här jag ville leva?

Säga upp sig?

Först funderade jag på att säga upp mig från jobbet trots att jag inte hade något nytt jobb att gå till. Jag ville inte ha ett nytt 8-17-jobb – då kunde jag lika gärna stanna på mitt nuvarande arbete. Jag trivdes ju egentligen på mitt jobb. Så i stället valde jag att ta tjänstledigt utan lön i ett halvår. Efter många om och men beviljades min tjänstledighet. Och jag hade inget annat jobb på gång. Men med en positiv inställning och framåtanda visste jag att det skulle lösa sig.

Frilansarbete

Jag har bland annat gått på Journalisthögskolan och var sugen på att skriva. Det kan jag göra var som helst, och det är lättare att anpassa jobbet utifrån när jag har hand om barnen. Jag började med att använda mitt nätverk för att se om någon kunde tänkas ha ett skrivjobb till mig. Som tur var gick det över all förväntan! Redan innan min tjänstledighet började hade jag fått två stora och ett par små uppdrag. Dessutom hade jag en del projekt i samband med mitt gamla jobb och hade tackat ja till att jobba extra som assistent och lärare på en gymnasieskola. Med andra ord: jag hade mer än tillräckligt med jobb för att klara mig ekonomiskt. Faktiskt blev det till och med för mycket vissa veckor, och jag fick stressa för att hinna med mina deadlines. Eftersom detta var nytt för mig var det knepigt att räkna ut hur mycket tid jag behöver lägga ner på varje uppdrag, men jag har lärt mig massor bara under de första veckorna.

Frilansarbete + diabetes

Mitt blodsocker har faktiskt blivit mer stabilt sedan jag tog tjänstledigt. En av mina största stötestenar var morgonstressen och att behöva sitta i bilkö för att ta sig in till staden. Det slapp jag nu, och resten av dagen blir bra när morgonen blir bra. Nu blev jag nästan stressad om jag skulle ut på ett jobb tidigt på morgonen. Det är inte heller bra, så jag fick försöka att komma ut och jobba minst en morgon i veckan för att “hålla det vid liv”.

Accu-Chek Mobile

Ett lyckat tärningskast

Jag blev otroligt nöjd med livet, och det passade mig utmärkt att frilansa. Jag fick mer tid till barnen och är mindre stressad när de är hos mig. Jag hann träna minst en gång per dag, och framför allt kunde jag träna när det passade mig och min dagsform! Det är en njutning att själv kunna bestämma hur min vardag ska se ut!

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare