Stories och livet

Låt oss arbeta för en bra kroppsuppfattning med diabetes

Publicerad för första gången: 26.11.23
Låt oss arbeta för en bra kroppsuppfattning med diabetes Illustrations foto: Getty images.

Under många år hade jag ett komplicerat förhållande till mat och min egen kropp, men jag är inte unik. Forskning visar att unga kvinnor med diabetes löper större risk att utveckla ätstörningar och kämpar med mat och kroppsuppfattning mer än andra. I det här inlägget vill jag dela med mig av några av de erfarenheter jag själv har gjort under mina år med diabetes, samt några saker jag har lärt mig och tagit med mig från Diabetes BodyProject!

Jag har själv märkt av detta med min kropp och jag hade under många år ett komplicerat förhållande till mat och min egen kropp. Efter att ha levt i snart 20 år med diabetes har jag fått många erfarenheter och idag har jag dessbättre ett ganska avslappnat förhållande till både mat och kropp.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Efter att ha deltagit i en gratis digital kurs för unga kvinnor med typ 1-diabetes i regi av Oslo universitetssjukhus, Diabetes BodyProject, har jag också blivit ännu mer medveten om hur jag kan arbeta för att få en bra kroppsuppfattning. Jag är nu engagerad som gruppledare och har fortfarande stor nytta av att höra de andra deltagarna diskutera sinsemellan. I det här inlägget vill jag dela med mig av några av de erfarenheter jag själv har gjort under mina år med diabetes, och några av mina lärdomar från Diabetes BodyProject!

LÄS ÄVEN: NÄR RUTINERNA KÄNNS MENINGSLÖSA

Diabetes innebär ett ökat fokus på vad du äter

Hur kommer det sig att personer med diabetes löper större risk att utveckla ett komplicerat förhållande till mat och sin kropp? Av egen erfarenhet och efter vad jag har hört sägas i BodyProject-grupperna, beror det på att typ 1-diabetes gör att man får ett mycket speciellt fokus på mat. Du blir mer medveten om vad maten du äter innehåller, hur olika livsmedel påverkar blodsockret och du kan behöva äta fast du verkligen inte vill på grund av lågt blodsocker. Vissa människor tycker också att det att bära synlig utrustning på kroppen gör det svårare att tycka om sin egen kropp. Vissa vill inte visa upp sig i badkläder eller ha på sig kläder som gör att utrustningen syns.

Så vad kan man göra för att arbeta för en bra kroppsuppfattning med diabetes? En av de saker som har fungerat bäst för mig är öppenhet och att prata med andra. Jag har träffat flera personer i gruppen som säger att de knappt känner någon (eller ingen alls) som har typ 1-diabetes utöver de själva. Man ska inte underskatta vikten och effekten av att prata med andra som är i samma situation.

Det är något speciellt att träffa någon som förstår exakt hur du känner och vad du går igenom. Det visar sig att vi har ganska många gemensamma tankar och erfarenheter kring detta med mat och våra kroppar just för att vi alla har typ 1-diabetes.

Accu-Chek Mobile

LÄS ÄVEN: BALANSEN MELLAN MAT MOT LÅGT BLODSOCKER OCH VANLIG MAT

Idén om “god mat” och “dålig mat”

En annan sak som komplicerade mitt förhållande till min egen kropp under många år var tanken på “ja och nej-mat”. Jag gjorde skillnad på vad som var god mat och vad jag borde undvika. Ett tag var jag “rädd” för kolhydrater och var väldigt restriktiv med vad jag åt. Genom samtal med en sjuksköterska och nutritionist blev detta gradvis lättare, och jag kunde släppa på mitt kontrollbehov.

Idag finns det inget som jag inte äter eller dricker. Istället har jag ett vettigt förhållande till det hela. Jag väljer sockerfria alternativ där det är möjligt, till exempel när det gäller läsk. Men när det gäller godis säger jag hellre ja till den “äkta” varan.

Hemuppgifter som kan förändra tankemönster

Förutom att diskutera och prata tillsammans i grupperna gör vi också flera övningar som jag tycker har varit mycket användbara. Efter varje möte får deltagarna i gruppen en eller flera hemuppgifter. Det kan vara att skriva något eller göra något. Ett exempel på en övning är att stå framför spegeln med så lite kläder som möjligt på sig och skriva ner minst tio saker du gillar med dig själv. Minst tre saker ska handla om utseendet. Detta är något jag nu gör mer eller mindre medvetet varje dag. Varje dag tittar jag mig i spegeln och tänker nu mer automatiskt på vad jag gillar, snarare än vad jag inte gillar. Jag försöker hitta 1-3 saker varje dag. Vad det är kan variera från dag till dag. Kanske tycker jag att jag är extra fin i håret idag, eller att tröjan sitter snyggt.

Jag rekommenderar att du testar den här övningen nästa gång du tittar dig i spegeln!

LÄS ÄVEN: HUR GÖR MAN FÖR ATT KÄNNA TILLIT TILL ETT SLUTET SYSTEM?

Träna på att tala positivt om din egen kropp

Medvetenhet och positivt fokus är två nyckelelement i Diabetes BodyProject. Och det är också två saker som har bidragit till att avdramatisera hur jag tänker kring mat och min kropp. För att få en mer positiv kroppsuppfattning är det till stor hjälp att bli mer medveten om hur man pratar om sin egen och andras kroppar. Det är också en träningsfråga att prata positivt om sin egen kropp och lyfta fram vad man faktiskt gillar med sig själv istället för tvärtom.

Men kan det bli för mycket fokus på kroppen och utseendet? Ett fokus vi också har i gruppen är att inte kommentera andras kroppar. Om vi säger något är fokus på att ge positiva kommentarer och komplimanger för deras egenskaper. Och behöver vi verkligen prata så mycket om våra kroppar, vad vi äter och hur vi ser ut hela tiden? Fundera lite på det nästa gång. 

Vad gör du för att arbeta för en bra kroppsuppfattning med diabetes?

Källor:
– Oslo universitetssjukhus,
Forskare vill förebygga ätstörningar hos unga med typ 1-diabetes

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile