Stories och livet

Balansen mellan mat mot lågt blodsocker och vanlig mat

Publicerad för första gången: 15.09.23
Balansen mellan mat mot lågt blodsocker och vanlig mat Foto: Getty Images

Många är rädda för att de en dag ska vara med om att förlora medvetandet på grund av lågt blodsocker. Jag har upplevt att detta ofta leder till att man stoppar i sig mat mot lågt blodsocker (läs: socker, godis, läsk och choklad) för att få blodsockret att stiga så snabbt som möjligt igen.

Ofta innebär det en ond cirkel: blodsockret blir högt, man måste korrigera med mer insulin och risken att återigen få för mycket insulin på grund av felaktig dosering är tillbaka.

Accu-Chek Instant

Ta en bit bröd

Min erfarenhet är att om man är lite förberedd räcker det ofta med att ta en bit bröd och fortsätta med det man gör.  En brödskiva höjer blodsockret och håller det bättre stabilt framöver jämfört med något väldigt sött som höjer blodsockret men snabbt tappar effekten.

LÄS ÄVEN: En känsla av att borsta tänderna

Kapten på egen skuta

Det är ändå du som känner din diabetes bäst. Om du har tagit en onormalt hög dos insulin före en måltid, är sjuk med mycket fluktuerande blodsocker eller om ditt blodsocker sjunker snabbt, kan du behöva göra saker annorlunda.

Min poäng är: lågt blodsocker kan upplevas på olika sätt. Blodsocker som sjunker långsamt är inte lika skrämmande som ett blodsocker som sjunker snabbt. Fundera, värdera och testa, så ska du se att du blir en mästare på att kontrollera blodsockret. Samtidigt som du kanske slipper stress, hål i tänderna och dåligt samvete.

LÄS ÄVEN: Lär dig att förstå lågt blodsocker

Accu-Chek Mobile

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare