Livet och diabetes Stories och livet

Kyla och insulin

Publicerad för första gången: 03.03.16 | Senast redigerad: 14.12.20
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Kyla och insulin Foto: Getty Images

Insulin tål inte kyla och minusgrader. Det får vi diabetiker lära oss i ett tidigt skede.

Insulin får inte frysa. Om insulinet förvaras i minusgrader försämras effekten på insulinet och det blir grumligt. Insulinet fryser och förstörs ganska snabbt då det är riktigt kallt ute.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Men hur gör man då när termometaren där ute visar -10 eller mera? Hur bär man sig åt för att inte insulinet ska frysa?

LÄS ÄVEN: Att släppa taget för att ge mer frihet i vardagen

Ha insulinet tätt intill kroppen

Det bästa är att ha insulinet tätt intill kroppen. Bär man insulinpump är det bra att ha den så nära kroppen som möjligt, t.ex. i en skyddad ficka eller fast i behån. Om man väljer at ha den in byxfickan är det viktigt att se till så att slangen är skyddat så att insulinet i den inte kommer i kontakt med kylan och riskerar att förstöras.

Insulinpennan kan man bära t.ex. i innerfickan i jackan, i skjortans bröstficka eller i byxfickan om den ryms. Bär man insulinpennan i en handväska ska man komma ihåg att inte ha väskan utomhus länge, eller att linda in insulinpennan i något varmt. Det finns olika medicinaskar med frigolit som man kan ha insulinpennan i eller i små textilpåsar som isolerar kyla. Förvarar man insulinpennan rätt i kylan där ute, så klarar den sig bra i handväskan eller ryggsäcken.

LÄS ÄVEN: Ställ krav för din egen hälsa

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Ett bra tips

Själv har jag genom åren haft insulinpennan i ett par handskar eller sockor i handväskan. Jag har alltid försökt sticka in pennan i något varmt. Jag har hört att man kan sticka in insulinpennan i ett garnnystan också. Det är ju ett bra tips för den som tycker om att handarbeta.

Kom ihåg att många blodsockermätare och teststickor också är känsliga för kyla.

En sak som är bra att tänka på när man reser är också att packa allt insulin i handbagaget, eftersom det är kallt där det incheckade bagaget är i flygplanet, så där kan insulinet frysa.

Att förvara insulinet svalt under sommarmånaderna är minst lika svårt, men mera om det närmare sommaren. Må bra!

LÄS MER OM VÅRA PRODUKTER på Accu-chek.se

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant