Stories och livet

Kära mottagning, jag dricker inte alkohol

Publicerad för första gången: 21.09.23
Kära mottagning, jag dricker inte alkohol Foto: Getty Images

En del väljer att dricka, andra väljer bort alkohol när de får typ 1-diabetes, eller gör som jag, redan innan de får diabetes.

Alkohol är ett särskilt kapitel när man har typ 1-diabetes. Levern jobbar med att bli av med alkoholen och producerar inte lika mycket socker som vanligt. Vägen till lågt blodsocker är kortare, eftersom levern inte reagerar när blodsockret sjunker.

Accu-Chek Mobile

Varje gång jag är på den medicinska mottagningen går en del av min tid åt till att prata om alkohol. Jag försöker säga till sköterskan framför mig att jag inte vill dricka alkohol. Det är ett val jag gjorde innan jag fick typ 1-diabetes och är ett val jag fortfarande står fast vid.

”Alla börjar dricka alkohol någon gång under sin livstid”

Trots att jag säger till diabetessköterskan framför mig att jag inte dricker alkohol och inte har några planer på att göra det, så får jag höra samma sak varje gång. ”När du börjar dricka är det ju bra att veta.” ”Det är bra att vi redan har pratat om det.” Jag känner helt enkelt att de bara MÅSTE lära mig allt om alkoholkonsumtion i samband med diabetes.

LÄS ÄVEN: Hur påverkar alkohol blodsockret?

Det finns mycket man måste ha koll på, och att dricka alkohol kan vara lurigt ihop med typ 1-diabetes. Ändå är det väl vi med diabetes som måste ta ställning till det? Om vi inte ens vill dricka, behöver vi inte vara medvetna om alla riskfaktorer, eller hur? Kan vi inte bara prata om något som faktiskt är användbart för mig?

Bidrar vårdpersonalen till pressen att dricka?

Förmodligen inte. Ändå uppvisar de en inställning som indikerar att alla borde eller kommer att dricka alkohol i livet. Det är ju inte så lyckat, eller hur?

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

LÄS ÄVEN: Hur diabetes påverkas av alkohol

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile