Livet och diabetes

Jag har nu sluppit ett problem…

Publicerad för första gången: 07.12.23
Jag har nu sluppit ett problem… Foto: Getty Images

Jag har läst lite om sambandet mellan diabetes och grå starr. Nu ser jag också sambandet.

Jag har precis opererat båda ögonen för grå starr. Jag har gått till kontroll hos ögonläkaren varje år sedan jag fick diagnosen för ca 25 år sedan, och för 4-5 år sedan sa han att kunde se en liten förändring som jag inte kunde se själv, men tillräckligt för att han skulle kunna se att jag har grå starr.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Det var dock en sak som jag upplevde kom smygande, och det var att jag de första åren först utvecklade dubbelseende och därefter trippelseende. 

Olika besked från ögonläkarna

Under dessa år var det fyra olika ögonläkare som kontrollerade mina ögon, och varje gång frågade jag vad detta var. Jag förstår nu att det kan finnas olika svar, men varje gång fick jag svaret att ”det kan vara olika saker”. 

Det var inte så illa som det låter, men det var värst när jag körde bil i mörkret på regnvåta vägar. Det gamla tricket att fokuserar på den vita kantlinjen fungerade bra, men särskilt illa var det när jag fick möte med Volvo-lastbilar, som har enorma LED-strålkastare. 

Helt smärtfritt att operera

Jag så fram emot operationerna. Det var helt smärtfritt, precis som alla hade sagt. Inte minsta antydan till obehag. 

Men så kom den riktigt stora överraskningen: Trippelseendet var borta som dagg i solsken. Det var helt otroligt! Efter att ha haft trippelseende i 2-3 år (trippelseendet var lite svagare än ”huvudseendet”) var det helt fantastiskt att se en kristallklar bild. 

Accu-Chek Mobile

Allt blev ljusare

Läkaren som utförde operationerna sa efter den senaste kontrollen att resultatet var perfekt. Och när jag var på kontroll hos min vanliga ögonläkare sa han att det såg mycket bra ut. 

Och eftersom jag har diabetes sa han att han ville att jag kom in på kontroll var 6:e månad. Vilket kändes mycket lugnande.

Som en extra bonus öppnades en ny och ljusare värld upp, efter att gråstarren tagits bort. Jag var inte beredd på att färgerna se annorlunda ut och att allt skulle bli så mycket ljusare. 

Ser världen med nya ögon

Cirka fyra veckor efter den senaste operationen var det optikerns tur att göra finjusteringar. Eftersom jag har i stort sett alla korrigeringar man kan lägga in i en lins, kunde jag inte sluta använda glasögon.

Men nu är det bara helt fantastiskt att kunna se världen med ”nya ögon”.

LÄS ÄVEN: Så har diabetes påverkat min syn

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant