Stories och livet

Jag har lika mycket rätt att vänta barn som någon utan diabetes

Publicerad för första gången: 25.04.17 | Senast redigerad: 27.05.21
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
att vänta barn som diabetiker Foto: Privat.

Jag är en 3-barnsmamma på 29 år och jag fick Diabetes typ 1 när jag bara var 3 år. Min barnmorska vid första graviditeten fick mig att känna att det var fel att vänta barn som diabetiker, men jag har lika mycket rätt att vänta barn som någon utan diabetes.

När jag var 22 år gammal blev jag gravid med mitt första barn. Det var så fantastiskt och häftigt men också väldigt skrämmande och ovisst med tanke på min diabetes som alltid har varit väldigt känslig och svårinställd.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

I början svängde blodsockret något fruktansvärt och jag var orolig att något skulle gå galet, gick på täta kontroller och träffade både diabetesläkare och dietist i början.

Jag kunde sänka insulindoserna med mer än hälften i början och jag låg väldigt stabilt i blodsockret. Min diabetes och kropp svarade ganska bra på att vara gravid trots alla extra hormoner och förändringar i kroppen. Under denna tid hade jag både häst och hund. Det hjälpte mig att hålla igång kroppen och vardagen i bra rutiner, och det är verkligen a och o med att vara gravid som diabetes, bra rutiner och noga kontroll på blodsocker och vad man äter.

Trots att min kropp hanterade en graviditet bra så var det desto jobbigare psykiskt.

Det är verkligen en berg-och-dalbana att vänta barn som diabetiker och man oroar sig för allt hela tiden. Att vänta barn som diabetiker kan innebära större risker på barnens diverse organ, tillväxtkurvan kan skjuta i höjden och man kan tvingas ta ut bebisen tidigare än man ska.

LÄS ÄVEN: Detta er graviditetsdiabetes

Accu-Chek Mobile

Var det fel av mig att bli gravid?

Min barnmorska vid första graviditeten fick mig att känna att det var fel att vänta barn som diabetiker. Hon påpekade bara allt som var mindre bra och det som kunde vara farligt. Det blev ångestladdade och tråkiga möten varje gång, och slutade ofta med att jag grät i bilen på vägen hem.

Känslan jag ofta fick i mötena med henne var att det var fel av mig att vara gravid som diabetiker. Jag kände mig dömd och nertryckt på ett mycket otrevligt sätt. Eftersom hon så ofta påpekade det som var mindre bra och vad som kunde hända, så för mig va det inte alltid en wow-känsla att vara gravid.

Till slut tog jag faktiskt mod till mig och pratade med min diabetesläkare på special-mödravården om det.

Han tyckte det var jättebra att jag tog upp det för det var inte fel av mig att bli gravid, och jag har lika mycket rätt att vänta barn som någon utan diabetes. (Vill använda mig utav uttrycket ”som någon som är frisk” men det känns konstigt, för jag känner mig inte sjuk.)

Jag tog det upp med henne och stämningen mellan oss efter det var stel men jag blev inte nertryckt i skorna varje gång i alla fall. Jag kunde börja njuta lite och inte bara vara orolig för att värdet kanske inte var exakt som hon ville eller att jag inte gick upp tillräckligt mycket, jag mådde bra och bebis mådde bra och det var huvudsaken.

Gravid kvinna undersöks av läkare - att vänta barn som diabetiker
Illustration foto: Getty images.

Våga byta barnmorska

När jag sedan förlorade min bebis i magen några år senare så hade hon mage att påpeka att det nog berodde på diabetesen. Trots läkares och provers utlåtande om att det inte var det – hon dog av plötslig spädbarnsdöd i magen. Min man sa ifrån att nu får det faktiskt räcka, lägg av och hacka på oss och Hanna för allt hela tiden.

Under de andra graviditeterna har jag specifikt bett om att inte få henne och det var nog det bästa jag gjort faktiskt. När vi möttes i korridoren så var det stelt och man kände att hon knappt vågade säga hej. Men jag kände att, ja, skyll dig själv, och hoppas inte du behandlar någon annan på detta nedvärderande sätt. Vi har rätt att vänta barn lika mycket som alla andra.

LÄS ÄVEN: För att du har diabetes

Allt gick bra

I min första graviditet gick allt bra hela vägen och jag fick tillslut min efterlängtade dotter. Stor och frisk, dock kom hon ut med akutsnitt pga att jag fick havandeskapsförgiftning i v.35 och blev riktigt sjuk.

Har man diabetes så finns det en liten ökad risk att få just havandeskapsförgiftning. Men det är lika vanligt att människor utan diabetes får det också.

Även om det som sagt är en riktig berg-och-dalbana och många kontroller och sjukhusbesök att vänta barn när man har diabetes så går det hur bra som helst.

Sköter man blodsockernivån, går på sina kontroller och äter rätt så är det bara att njuta av graviditeten.

LÄS ÄVEN: Nybliven pappa med diabetes typ 1

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig