Stories och livet

Jag har bättre kontroll

Publicerad för första gången: 04.06.20 | Senast redigerad: 29.07.21
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information

Hur har covid-19 påverkat mig?

Covid-19 påverkar oss alla, på ett eller annat sätt. Oavsett var vi bor, hur gamla vi är, om vi jobbar eller studerar. Den största skillnaden för mig är att gymnasieundervisningen sker på distans hemifrån. Jag får inte träffa mina vänner, vilket är väldigt tråkigt.

Många känner sig stressade över situationen och det är förståeligt. Men personligen är jag inte stressad. Det här är utanför min kontroll och inget jag kan påverka, förutom att följa riktlinjerna som finns såklart.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

LÄS OCKSÅ: NU KAN ALLA FÅ MYSUGR PRO – UTAN KOSTNAD I 6 MÅNADER!

Hur har covid-19 påverkat min diabetes typ 1?

I och med att jag inte känner mig stressad så påverkas inte mitt blodsocker negativt. Annars kan stress, nervositet, rädsla, irritation och många andra känslor leda till att mitt blodsocker blir högt.

Nu när jag studerar hemma äter jag egen lagad mat, slipper stå i matkön och upplever ingen stress över att inte hinna äta i lugn och ro. Jag kan också lättare styra vilken tid jag ska äta. Detta har lett till en bättre blodsockerkontroll och jag ligger också oftare inom målområdet.

Hoppas vi slipper karantänsregler

I Sverige har vi inga karantänsregler som många andra länder har i världen. Vi har fortfarande möjligheten att gå ut och att träna! Som elitidrottare tränar jag mycket varje dag, och om jag inte skulle få träna som jag brukar skulle jag kräva enorma mängder insulin. Det vet jag av tidigare erfarenhet ifrån de gånger jag varit sjuk mer än ett par dagar. Min kropp blir insulinresistens. Jag hamnar lätt högt i blodsockret och har svårt att få ned det på flera timmar, trots enorma insulindoser. Jag är väldigt glad att vi fortfarande har möjligheten att röra oss fritt i Sverige och jag hoppas att det förblir så!

LÄS OCKSÅ: Antioxidant energismoothie (recept)

Accu-Chek Instant

Ett par andra tankar

I början pratades det mycket om att vi som har diabetes är i riskzon, detta tror jag flera har oroat sig över. Nu vet man att enbart diabetes inte utgör en riskgrupp för covid-19. Statistik från Italien visar att ingen med diabetes typ 1 har avlidit i covid-19.* De som hittills har blivit allvarligt sjuka lider av komplikationer, främst hjärt-kärlsjukdomar. Läs mer på Diabetesförbundets hemsida.

Att många har bunkrat toalettpapper, pasta och jäst är svårt att missa när man handlar i mataffärerna, och det är ganska dumt också. Att många med diabetes har bunkrat diabeteshjälpmedel är också ganska dumt och själviskt, då många andra står utan just nu. En del kan säkert känna oro över hur det ska gå med tillverkningen av till exempel insulin, teststickor och sensorer. Kan det bli stopp någonstans i världen, så att det inte kommer finnas tillräckligt till alla? I nutid ser det inte ut så, men ingen vet hur framtiden ser ut.

Det är bättre om vi tar ansvar och tänker på varandra, då blir ingen utan. Tillsammans är vi starkast!

LÄS OCKSÅ: Diabetes och styrketräning – ett vinnande koncept?

*20 april 2020, källa: https://www.diabetes.se/aktuellt/nyheter/fragor–svar-om-coronaviruset-covid-19/

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile