Träning och hälsa

Diabetes och styrketräning – ett vinnande koncept

Publicerad för första gången: 22.11.19 | Senast redigerad: 18.11.20
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Diabetes och styrketräning

De flesta av oss får höra att vi ska röra på oss mer. Oftast handlar det om ett visst antal steg per dag. Eller att vi ska få upp pulsen genom löpning, cykling eller liknande. Men glöm inte styrketräning.

Styrketräning är något som oftast hamnar längre bak bland de rekommenderade träningssätten. Speciellt i samtal gällande diabetiker, då konditionsträning ger mer direkt resultat på blodsockret.

Accu-Chek Instant

LÄS ÄVEN: Så kan du lära dig att gilla fysisk aktivitet

Styrketräning är bra för alla

Styrketräning är något som gynnar alla människor på flera sätt oavsett kön, ålder eller idrottsbakgrund. Förutom att vi blir starkare i både muskler och skelett så får vi bättre cirkulation, ökad förbränning och stabiliserat blodtryck.

Till det här behöver man inte dyr gymutrustning eller gymkort utan övningar med egen kroppsvikt fungerar också. Det viktigaste är att man utmanar sina muskler och faktiskt vågar att ta i. Är man osäker så ska man självklart ta hjälp av någon som är utbildad eller en kompis som är rutinerad inom styrketräning så att man inte skadar sig.

Jag har under hela min tid som diabetiker fått höra att jag har lättare för att gå upp i vikt på grund av insulinet. Detta var något som skrämde mig mycket under främst tonåren men även innan det på grund av den utseende hets som finns i samhället. Man fick höra att insulinet binder fett vilket för mig som ung kvinna var väldigt skrämmande. Jag önskar att jag då också fått veta att det inte behöver vara just fett man lägger på sig, utan också muskler. Så länge man tränar rätt så klart.

LÄS ÄVEN: Semesterträning för alla

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Et vinnande koncept

Vi som är diabetiker och behandlas med insulin får vissa andra fördelar när vi styrketränar. Förutom att träningen bidrar till ett stabilare blodsocker så har även insulinet en stor inverkan på hur proteinet tas upp och hanteras av kroppen. Insulinet stimulerar nämligen upptaget av aminosyror och uppbyggandet av protein i cellerna vilket gör att vi ökar i muskelmassa. Dessutom så har insulinet en kraftig antikatabol effekt, vilket betyder att det hämmar nedbrytningen av redan befintligt protein i cellen.

Det vinnande konceptet med att styrketräna som diabetiker handlar alltså om att se till att vi bygger en starkare och friskare kropp med de hjälpmedel vi faktiskt har. Vi ser till att vi lägger på oss muskelmassa istället för fettmassa. Samt att vi bibehåller den kropp vi bygger upp genom att använda våra muskler på ett utmanande sätt regelbundet. Våga utmana dig själv och din kropp, du klarar mer än du tror!

LÄS ÄVEN: Mitt vinnarrecept för motion och diabetes

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig