Stories och livet

Jag får högt blodsocker av smärta

Publicerad för första gången: 02.08.23
Kvinna i sengen på sjukhus. Jag får högt blodsocker av smärta Illustration foto: Getty images.

De senaste åren har jag genomgått några större operationer. De har så vitt jag vet varit mycket lyckade, men mitt blodsocker gillar varken narkos eller smärta.

Både narkos och smärta gör att kroppen producerar stresshormoner som försämrar kroppens insulinkänslighet. Med andra ord: ju kraftigare smärta, desto högre blodsocker. När de på sjukhuset dessutom kopplar från insulinpumpen och hänger upp insulin-glukosdropp som man får direkt i blodådern känner man att man jobbar lite i motvind. Blandningen insulin-glukos är inte alltid optimal, och den gör att blodsockret blir ännu högre.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Blandningen insulin, glukos – smärtstillande, blodsockermätningar med tillhörande blå fingrar blir därför till evigt kaos i rummet på sjukhuset. Ganska komiskt när man tänker tillbaka på det, men också en ögonöppnare om hur fantastisk människokroppen är när allt fungerar som det ska. Tänk på allt som vi måste ta hänsyn till och tänka på hela tiden. Även när vi inte är helt närvarande.

LÄS ÄVEN: När blodsockret inte beter som det ska

Blodsockret reagerar även på måttlig smärta

Det faktum att viss vårdpersonal inte kan så mycket om diabetes gör att man inte kan lägga sitt liv helt i deras händer utan att vara lite extra försiktig.

Jag har lärt mig mycket om mig själv. Jag har en hög smärttröskel, men även om jag har det betyder det inte att mitt blodsocker inte reagerar. Blodsockret kan reagera trots att smärtan ”bara” är mitt på skattningsskalan och att jag där och då inte känner att smärtstillande är något jag behöver. Då kan det vara bra att be om lite svagare smärtstillande, både för blodsockret och för smärtorna, innan de gör sig rejält påminda och är omöjliga att övervinna.

Vad jag vill säga är att när man har smärtor är det ingen bra idé att bara låta allt ha sin gång. Var uppmärksam på blodsockret. Prata med din läkare eller annan vårdpersonal om du är osäker på vad som orsakar smärtorna. Eller om du är osäker på hur du ska dosera ditt insulin.

Accu-Chek Instant

Det är inte alltid så lätt att räkna ut, även om man har haft diabetes i många år.

LÄS ÄVEN: Diabetes och bipolär sjukdom – en svår kombination

Källor:
– Hälsobiblioteket,
Diabetes och anestesi
– Diabetesförbundet,
När du är sjuk eller tar läkemedel

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare