Stories och livet

Insulinpump är inte för alla

Publicerad för första gången: 09.08.23
Insulinpump är inte för alla Foto: Getty Images

I teorin ska alla med typ 1-diabetes i Norge utredas för att se om insulinpump är ett lämpligt behandlingsalternativ. Jag använder en insulinpump som kan kommunicera med en sensor och reglera insulintillförseln automatiskt, och är nöjd för det mesta. Trots det tror jag inte att behandlingen passar alla.

Insulinpump passar kanske bäst för dig som är lite teknisk, gillar siffror och är motiverad att prova något nytt.

Accu-Chek Mobile

När jag skulle börja använda insulinpump var jag tvungen att först gå en 3-dagars kurs på Haukelands sjukhus. Vi var fem stycken som skulle börja med insulinpump. Dag ett fäste de pumparna och vi fick använda dem hemma efter kursen också. Redan dag två hade antalet kursdeltagare reducerats till tre. Två deltagare hade gett upp. Den ena tyckte att det var för mycket att sätta sig in i. Den andra som gav upp visste inte vad pumpbehandlingen innebar. “Måste jag gå med pumpen dygnet runt?”, “Jag ska väl inte sova med den där mackapären?”

Ny omställning

Med vissa pumpar, som min, måste du räkna kolhydrater i måltiderna du äter. Om du har haft diabetes länge utan att ha räknat kolhydrater, blir det en stor omställning.

Pumpen behöver underhållas. Om du använder en slang måste du byta ut den ofta. Du måste fylla på insulin och finjustera siffrorna som din pump använder, till exempel insulin-kolhydratfaktorn.

LÄS ÄVEN: Kurs i att beräkna kolhydrater

Mitt råd till dig som ska börja använda insulinpump

Oavsett hur mycket positivt du har hört om insulinpumpar, råder jag dig att sätta dig in vad det innebär. Tacka inte bara till en pump och gå på kurs. Se först några videor på YouTube, läs på och lyssna på vad andra har att säga om hur de upplever behandling med pump.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Tror du att en insulinpump är något för dig? Om du med handen på hjärtat kan säga: “ja, jag tror det”, tycker jag att du ska testa. Om det inte skulle fungera för dig är det ingen skam att ändra sig.

LÄS ÄVEN: Behandling med insulinpump – kan det vara något för mig?

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare