Livet och diabetes

Hur diabetes påverkas av alkohol

Publicerad för första gången: 19.11.20
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Hur diabetes påverkas av alkohol Foto: Getty Images

Av Thomas Tjelta

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Mina blodsockervärden har tidigare knappt påverkats alls vid alkoholkonsumtion, bortsett från en liten ökning när jag dricker öl. Dagen efter har jag också mått bra, och mitt blodsocker har för det mesta också betett sig normalt. Denna bubbla har dock spruckit det senaste året.

Blodsockret har ökat kraftigt när jag har druckit öl eller vin, och jag har även fått sätta större mängder insulin och blodsockret har svängt mer. Jag bestämde mig därför för att ta några vita veckor för att se om det var alkoholen eller andra faktorer som orsakade svängningarna. Här är mina erfarenheter hittills:

Effekten av alkohol på kroppen

Det är vanligt att personer som diagnostiserats med diabetes upplever lågt blodsocker när de konsumerar alkohol. För vissa gäller detta allt från några timmar efter att man har druckit och upp till 8-12 timmar efter intag. Det rekommenderas därför att personer med diabetes äter innan man går och lägger sig, och att man håller koll på sitt blodsocker efter att ha druckit alkohol.

Orsaken till det låga blodsockret är att levern är upptagen med att bryta ner alkoholen i kroppen. Vanligtvis producerar levern socker, vilket gör att man undviker låga blodsockernivåer mellan måltiderna.

Vid tillförsel av insulin kan blodsockret därför sjunka till följd av att levern producerar mindre socker. Personer med diabetes typ 2 som tar mediciner för att öka insulinproduktionen kan också uppleva låga blodsockervärden i samband med förtäring av alkohol.

LÄS ÄVEN: Jag ville bara vara en normal tonåring

Accu-Chek Mobile

Bieffekter

Under och efter sommaren har jag druckit mer öl än normalt, och har det ofta blivit ett par öl både på fredags- och lördagskvällar. De senaste månaderna är det inte bara samma kväll som jag har druckit alkohol som jag har fått förhöjda blodsockervärden som är svåra att kontrollera.

Effekten har hållit i sig i upp till två dagar efter att jag har druckit alkohol. Detta oavsett om intaget har varit 2, 4 eller 6 enheter kvällen innan.

Jag har till skillnad från det som skrivs på NHI och de råd jag har fått från läkare tidigare upplevt en stor ökning av blodsockervärdena. De senaste månaderna har jag inte haft några problem med ovanlig hypoglykemi till följd av alkoholintag.

LÄS ÄVEN: Diabetes ock alkohol – Vad alla behöver veta

 ”Vita veckor” – erfarenheten hittills

De senaste tre veckorna har jag inte druckit någon alkohol, och mina blodsockervärden är mycket mer stabila. Det gäller inte bara lördag och söndag, utan effekten har också hållit i sig resten av veckan. Stabiliteten under helgerna vet jag med säkerhet beror på att jag har skippat alkoholen.

Troligtvis också i kombination med bättre sömnkvalitet när man inte har alkohol i blodet. Det är svårare att med säkerhet säga vad det är som har gjort att värdena är mer stabila resten av veckan, eftersom jag de senaste veckorna har tränat mer än vanligt.

 Hittills är erfarenheten positiv, och den preliminära slutsatsen är att det med åren har blivit svårare att kontrollera blodsockret i samband med intag av alkohol – och dagarna efter. Skriv gärna en kommentar och dela dina erfarenheter av alkohol och diabetes.

LÄS ÄVEN: Fortsättningen…med komplikationer

Källor: NHI.NO

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare