Stories och livet

Håll koll på dina fötter nu när luften är torr

Publicerad för första gången: 20.11.22
Håll koll på dina fötter nu när luften är torr Foto: Getty Images

Det är extra viktigt att hålla kolla på fötterna nu när luften är torr. Här är vad som hände mig.

Jag vaknade en natt och behövde gå på toaletten. Inget konstigt med det. Men när öppnade ögonen såg jag att det var blod på golvet. Jag förstod inte direkt vad som hade hänt. När jag torkade upp och tvättade bort blodet såg jag var det kom ifrån. Under vänsterfoten hade huden spruckit och det hade börjat blöda. 

Accu-Chek Mobile

LÄS ÄVEN: Många känner skam över att ha diabetes typ 2

Vårdar fötterna regelbundet

Jag hade en tid hos fotterapeuten så sent som tre dagar innan den här händelsen. Hon tar speciellt hand om de områden under mina fötter där jag uppenbarligen har tunn och torr hud. Fötternas masseras väl in med fuktkräm. Jag smörjer dessutom in fötterna själv varje morgon.

Efter att ha haft små sår på fötterna är jag väldigt uppmärksam på detta. Jag har tidigare skrivit om när jag var i Spanien och fick ett liknande sår på nästan samma ställe. Då fanns ”utländska” bakterier med i bilden, men det såg väldigt illa ut den gången.  Men efter god sjukvård blev det bra.

LÄS ÄVEN: Typ 2 och känningar

Viktigt att en läkare ser på det

Nu rengjorde jag det lilla såret snabbt och satte på en kompress som täckte såret. Av tidigare erfarenhet vet jag att det är väldigt viktigt att kontakta en läkare så snabbt som möjligt om du får sår på fötterna. Speciellt om de ser röda och inflammerade ut. Jag har en god vän som också är diabetiker som gick till läkaren och fick en antibiotikakur som inte ”bet” på bakterierna han hade fått in i sitt sår. Det slutade med att han måste amputeras under knät. Efter ett pyttelitet sår på ena lilltån. 

Accu-Chek Mobile

Så ta hand om fötterna, speciellt nu när det är kallt och luften är torr.

LÄS ÄVEN: Röda baronen

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant