Mat och recept

Grön supersoppa med ärtor, kålrot och grönkål

Publicerad för första gången: 27.09.16 | Senast redigerad: 20.01.22
Grön supersoppa med ärtor, kålrot och grönkål Foto: Hanna Fjeldheim Dale.
Kolhydrater per portion: 40 gram 
Fibrer per portion: 14 gram

Grön supersoppa med ärtor är späckad med allt som är nyttigt för dig, och smakar dessutom mycket gott!

Soppor är härlig vardagsmat om du ser till att få med en bra proteinkälla. Här kommer proteinet från linserna. Gröna grönsaker är extra rika på järn samt en rad olika viktiga vitaminer. Dessutom är en sådan här soppa även mycket rik på fibrer.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Vad är det som är så bra med fibrer?

Tycker du att det är lättare att reglera blodsockret när du äter mat med mycket fibrer? Fibrer räknas som kolhydrater, men eftersom våra tarmar inte har några enzymer som bryter ner fiberbindningar, stiger inte blodsockret. En kolhydratrik måltid som innehåller mycket fibrer (som t.ex. den här soppan, som är späckad med fiberrika grönsaker) är inte samma sak som en måltid med lika mycket kolhydrater utan fibrer.

Du som räknar kolhydrater kan faktiskt dra av de kolhydrater i ett livsmedel eller i en måltid som har angetts som fibrer, när du räknar ut hur många gram kolhydrater du har ätit. Fibrer från fullkorn, grönsaker och baljväxter ger tarmarna mycket att jobba med, och kan bidra till att hålla blodsockret stabilt. Den här soppan innehåller endast kolhydrater från grönsaker och baljväxter. En portion ger cirka 40 gram kolhydrater, av vilka hela 14 gram utgörs av fibrer!

LÄS ÄVEN: Lammgryta med sötpotatis

Ingredienser

3 portioner

Accu-Chek Instant

1 gul lök
3 vitlöksklyftor
4 blomkålsbuketter
1/3 kålrabbi
ca 300 g ärtor
1 dl torkade linser (ev. kikärtor/bönor)
2 rejäla nävar grönkål
ca 10 dl grönsaksbuljong
1 tsk curry
1-2 tsk äppelcidervinäger/vitvinsvinäger
Olivolja
salt och peppar
färsk basilika till servering, ev. andra kryddväxter

LÄS ÄVEN: Thai-inspirerad kycklingsoppa

Gör så här

1. Finhacka alla grönsaker. Stek lök och vitlök gyllene i lite olja. Tillsätt linser och grönsaker och låt koka upp med grönsaksbuljong tills grönsaker och linser är mjuka.

3. Mixa till en jämn soppa med stavmixer, och smaka av med curry, vinäger och ev. mer kryddor.

4. Servera med färska kryddväxter, och eventuellt med Crème Fraiche eller parmesan efter önskemål.

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile